Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2012. március 23., péntek

Granola kókuszcukorral.

A granola kedvelt reggeli Észak Amerikában. Zabpehely, dió, egyéb magvak, méz, és az egészet ropogósra sütik Én édesem receptjét követtem, méz és cukor helyett kókuszcukrot, és diabetikus narancslekvárt használtam, és  nagyon, nagyon finom lett.Hozzávalók:

150 g zabpehely
150 g mag ( napraforgómag, tökmag,  mandula, fenyőmag, de bármi más is lehet) 1 ek kakaóbab töret
50 g vaj
50 g kókuszcukor
2 evőkanál narancslekvár

A vajat, a narancslekvárt és a kókuszcukrot kb 5 perc alatt összefőztem. A magokat belekevertem a sűrű édes masszába, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe elterítettem.
170 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöttem, akkor megkevertem, és további 15 percig sült. Amikor kivettem, kicsit aggódtam, mert nem látszott ropogósnak, inkább puhának, de percek alatt megkeményedett. A nagy összeállt darabokat mozsárban könnyedén széttörtem.

Joghurttal és eperrel ettük, de más gyümölccsel is finom lehet. Mivel narancslekvár van benne, legközelebb narancsot eszem hozzá.Jól zárható dobozban állítólag sokáig eláll, de én vittem belőle a kollégáimnak, így nem sok maradt.
És még meg kell jegyeznem, hogy mialatt sütöttem, hihetetlenül finom illat szállt az egész lakásban.
0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP