Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. január 11., vasárnap

Krumplileves

Általában gyakran főzök levest, de ilyenkor télen végképp nem tudom elképzelni az életet leves nélkül. Nincs is jobb annál, mint a kinti zimankóból bejönni a jó meleg lakásba, és egy finom, meleg levest kanalazni, ami felmelegíti a lelket is.
Ezt a krumplilevest gyakran főzöm, csak úgy magamnak, gyorsan kész van, és nagyon jó.

Hozzávalók:

4-5 közepes krumpli
1 szál sárgarépa
5 dkg maradék sonka (el is maradhat)
1/2 pohár tejföl
kevés olaj
petrezselyem
só, bors
1 csapott evőkanál liszt

A krumplit és a sárgarépát meghámoztam, és apró kockákra vágtam. A sonkát is kis kockákra vágtam, és az olajon a sárgarépával együtt egy kis ideig pároltam, majd felöntöttem vízzel, tettem bele sót, borsot, és a krumplit, és készre főztem. A tejfölt elkevertem a liszttel, és állandó keverés mellett beleöntöttem a levesbe, beletettem a petrezselymet is, és felforraltam.
Selymes, finom leves lesz belőle, olyan igazi téli estére való.




13 megjegyzés:

"saját levében" 2009. január 11. 16:00  

Javaslom a majoránna kipróbálását is a petrezselyem helyett, nagyon érdekes lelketmelengető hatása van, tényleg!

cukroskata 2009. január 11. 16:55  

A majoranna biztos csak jót tehet neki, legközelebb kipróbálom

"saját levében" 2009. január 11. 22:01  

Nem saját ötlet, egy interjúban hallottam. Az alany dr. Torgyán J. úr volt, és azt mondta, hogy ez a kedvenc levese...:)

cukroskata 2009. január 12. 10:09  

Ha Torgyánnak jó, akkor biztos nekünk is jó lesz. Akkor ha majorannával csinálom Torgyánlevesnek fogom hívni :-))))

JD 2009. január 15. 13:45  

Kedves Kata!
Megfőztem a levesedet, isteni lett :) (Majorannával főztem, ahogy írtátok és egy kis vegetát tettem bele.) Utólagos engedelmeddel belinkeltem a blogodat, mint forrást :)
Üdv. Dóri - www.jdkonyha.blogspot.com

cukroskata 2009. január 15. 18:55  

Dóri, örülök, hogy ízlett, most már én is ki fogom próbálni a Major Annával :-)

Garffyka 2009. január 19. 12:38  

Szia Kata, kérlek nézz be hozzám, van egy meglepetés számodra.
Köszönöm!

Garffyka 2009. január 19. 12:42  

Elnézést, itt: http://garffyka.blogspot.com/2009/01/bartsg-szalag.html
Köszönöm!

cukroskata 2009. január 21. 12:35  

Köszönöm szépen Garffyka :-)

Névtelen,  2009. január 21. 13:33  

Nagyon jónak tűnik ez a leves. Holnap meg is főzöm. Juli

cukroskata 2009. január 21. 22:52  

Juli, számolj majd be róla, hogy ízlett-e.

Renata 2009. január 26. 9:00  

Nagyon szeretjük a krumplilevest, sokan a szegények levesének mondják. Újkrumpli, öreg krumpli...mindegyikből más-más íze lesz, na meg a fűszerek!!

cukroskata 2009. január 26. 9:06  

Mi is minden formájában szeretjük a krumplit.

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP