Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. február 6., szerda

Káposztaleves

"Káposzta, káposzta, hús is van benne..." ezt énekelte nagymamám, amikor káposztát főzött, és remélte, hogy enni fogok belőle.:-) Hiába reménykedett, :-( mert sok más étellel együtt a káposztát is utáltam.

Szerencsére ma már nagyon szeretem, főleg a savanyúkáposztát. Egyedül a paradicsomos káposztával nem tudtam megbékélni, ha ő meg nem esz engem, nem teszünk kárt egymásban :-)

Megfőztem Sütis néne káposztalevesét. Úgy csináltam ahogy ő, csak a krumplit és a tésztát kihagytam, és húsgombócokat tettem bele.
Tartalmas egytálétel lett, kevés szénhidráttal, cukorbeteg is annyit ehet belőle, amennyit akar. :_)

A káposzta jótékony hatásairól bővebben itt.

Hozzávalók:

A leveshez:
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
30 dkg savanyú káposzta
só, bors, pirospaprika,
1 sárgarépa
petrezselyem
natúr joghurt
olaj

A húsgombóchoz:

1/2 kg pulykamell
1 tojás
só, bors, gyömbér

A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároltam, beletettem a fokhagymát és kinyomkodott káposztát, kicsit tovább pároltam, majd felöntöttem vízzel, és beletettem a fűszereket. A sárgarépát lereszeltem, és azt is hozzátettem.

A pulykamellet ledaráltam, a tojással, sóval, borssal, gyömbérrel összegyúrtam, és nedves kézzel kis golyókat formáztam belőlük. Amikor leves felforrt, beletettem a golyókat, és kb. 30 percig főztem.
Joghurttal tálaltam.


1 megjegyzés:

Névtelen,  2009. június 16. 15:42  

Kipróbáltam, nagyon finom

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP