Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2012. május 2., szerda

Receptverseny

 Sótéglán sült pulykamellfasírt zöldségekkel,  kéksajtmártással és zöldborsópürével
 
A húshoz:

½ kg darált pulykamell
1 tojás
bors
2 gerezd fokhagyma

A darált húst a tojással borssal és a lereszelt fokhagymával összegyúrtam, és vizes kézzel kis gombócokat formáztam. Sózni nem kell, mert a sótéglától elég sós lesz.
A sótéglát 180 fokos sütőben 15 percig melegítettem, majd rátettem a húsgombócokat, kicsit lelapítottam őket, és mindkét oldalát 10 percig sütöttem.

A zöldségekhez:

2 sárgarépa
1 fehérrépa
2 szál szárzeller
olívaolaj
só, bors

A zöldségeket egyforma darabokra vágtam, egy tepsibe kevés olívaolajat öntöttem, beletettem a zöldségeket, sóztam, borsoztam, és 180 fokon megsütöttem.

A kéksajt mártáshoz

20 dkg kéksajt
2 dl tejszín
1 marék durvára tört dió

A diót száraz serpenyőben  megpirítottam, ráöntöttem a tejszínt és felforraltam, majd belemorzsoltam a kéksajtot, és kevergetve addig főztem amíg besűrűsödött.
Külön tálkában tálaltam a hús mellé.
A kéksajtmártás nem túl fotogén, de nagyon finom.

A zöldborsópüréhez

¼ kg mélyhűtött zöldborsó
5 dkg vaj
pár mentalevél
só, bors

A zöldborsót sós vízben megfőztem, és leszűrtem.  Késes robotgépben a vajjal, borssal és a mentalevéllel pürésítettem. 







DESSZERT

Eper  crisp
Hozzávalók:
1/2 kg eper
4 evőkanál kókuszcukor
1 bögre zabpehely
1 bögre mandula
10 dkg vaj

Az epret félbevágtam, 2 evőkanál kókuszcukorral összeforgattam, és kerámia sütőtálba tettem.
A zabpelyhet a mandulával és a vajjal, és 2 evőkanál kókuszcukorral robotgépben összedaráltam, és az eper tetejére morzsoltam.
180 fokon 20 percig sütöttem. Nagyon finom ropogó lett, és alul az eper puha, édes és szaftos. Melegen tálaltam, a világ legegyszerűbb eperfagyijával.

Eperfagyi

¼ kg mélyhűtött eper
1 dl joghurt
folyékony édesítő ízlés szerint. (Én nem tettem bele)

Az összes hozzávalót késes robotgépben összekevertem. Rövid időre mehet a mélyhűtőbe, és már kész is. 


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP