2008. január 18., péntek

Lencseleves

Szeretem a leveseket, ezért hát nem hiányozhatott az újévi asztalról az obligát lencseleves.

„A lencse nagyon régi kultúrnövény. Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették. Jelenleg Európa déli, dél-keleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztik. A lencse a hazánkban termeszthető hüvelyesek közül az egyik legértékesebb és legkeresettebb élelmiszer. A magja kb. 28 % fehérjét tartalmaz, amelynek biológiai értéke és a mag étrendi hatása jobb, mint a babé és a borsóé.”

A cukorbetegek diétájában fontos szerepe van, mivel azon túlmenően, hogy szerencsét hoz :-) nagyon alacsony a glikémiás indexe.

Egy jó nagy fej vöröshagymát olajon üvegesre pároltam, beleraktam pár karika füstölt kolbászt, amikor az is megpirult, hozzáadtam a lencsét, apróra vágott sárga- és fehérrépát, felengedtem vízzel, tettem bele sót, borsot, és puhára főztem.

Amikor megpuhult pár kanál lencsét, és egy merőkanál levet a robotgéppel pépesítettem, és ezzel sűrítettem be a levest, mert nem szeretem a rántást. Egy pár frankfurti virslit belekarikáztam, meg egy csokor petrezselymet is hozzáadtam, és még pár percig főztem.

Tejföllel tálaltam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örülnék, ha hozzászólnál :-)