Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. január 23., szerda

Köleskása almával, dióval, naranccsal, vörösáfonyával

Soha nem ettem még kölest. Rájöttem, hogy azért nem közelítettem hozzá, mert nagymamámtól nagyon sokszor hallottam, hogy „bezzeg nekem csak köleskása jutott, te meg nem akarod megenni a finom spenótot.” Ezért aztán a kölesről az jutott mindig eszembe, hogy az valami rossz lehet. Most azonban, hogy Dulmina a tündérkonyhájában ilyen étvágygerjesztően elkészítette, és egy kicsi utána olvastam, és kiderült, hogy nagyon jók az élettani hatásai, gondoltam kipróbálom.
A közelünkben lévő Egészséges étkek boltjában vettem kölest, tanácsokat is kaptam az elkészítéséhez.
 
Hozzávalók:
10 dkg köles
alma, narancs, vörösáfonya
édesítő
dió
 
A kölest 20 percig hideg vízben áztattam, utána leszűrtem, lábosba tettem, kétszeres mennyiségű vizet tettem rá, és addig főztem, amíg az összes vizet „megitta:”
Közben az almát megpucoltam, szeletekre vágtam, a narancsot felkarikáztam, vizet öntöttem rá, került bele egy kis édesítő és fahéj, rövid ideig főztem. Mikor minden kihűlt, a kölest tányérra tettem, darált diót szórtam rá, és körberaktam a gyümölcsökkel. Dulmina mákkal szórta meg, én bár kölest nem ettem még, mákot már igen, és nem szeretem, ezért próbálkoztam dióval.
Ebből a mennyiségből legalább négy adag lett, persze ez étvágy függvénye.
A vízbe, amiben a gyümölcsök főttek, citrom és narancskarikákat tettem, nagyon finom üdítő ital lett.

1 adagban: energia 194,6 Kcal, szénhidrát 27 gr.

4 megjegyzés:

Dulmina 2008. január 23. 22:07  

Ez nagyon jól néz ki! Legközelebb így is kipróbálom - és már meg is oldódott a "de mi lesz a kompót sűrejével?" című visszatérő probléma :-)

cukroskata 2008. január 23. 22:33  

Köszi Dulmina, nemcsak jól néz ki, de finom is, és alig van benne szénhidrát, meg kalória, ami nekem sajnos fontos :-)

Katanyaka 2008. január 25. 20:44  

A kölest mi is nagyon szeretjük, sósan is, édesen! Ez is nagyon jól néz ki! :o)

cukroskata 2008. január 25. 21:06  

Köszi Kata, most már én is szeretem :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP