2008. január 8., kedd

Zsemle

½ kg diabetikus fehérkenyérliszt
2 dl tej
3 dl víz
1 evőkanál olivaolaj
1 mokkáskanál só
6 gr szárított élesztő
1 marék magkeverék (tökmag, napraforgómag, lenmag, fenyőmag)

A vizet és tejet és az olajat beleöntöttem a kenyérsütőgépbe, rászórtam a lisztet, a sót, az élesztőt és a magokat. A magokat a piacon veszem kimérve, és összekeverem.
Hagytam, hogy a gép megdagassza és megkelessze.
Mielőtt elkészült egy tepsibe vizet tettem és bekapcsoltam
sütőt 240 fokra. Nálam ez a legmelegebb.
Amikor megkelt, kivettem a tésztát, 12 golyót formáztam, és Gabojsza ötletét követve
a muffinsütő mélyedéseibe raktam. 25 percig sütöttem.
Gyönyörű zsemlécskék lettek, és finomak is
Eredetileg a dagasztás nélküli módszert akartam kipróbálni, de nem mertem ennyire eltérni a liszt zacskóján lévő leírástól. Így is kész lett másfél óra alatt.




8 megjegyzés:

  1. De szépek lettek! :-)
    Legközelebb (ma) én is magvakkal dúsítom.

    VálaszTörlés
  2. nagyon szépek a zsömléid, de megkérdezhetem, hogy milyen pluszt ad a belinkelt diabetikus liszt? amennyire én tudom, a legközönségesebb liszt sem tartalmaz cukrot.
    rpanni

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen Gabojsza :-)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Rpanni, a fehér finomliszt 100 gr-jában energia: 375 Kcal, szénhidrát: 76 gr. zsír: 2 gr van.
    Ebben energia: 330 Kcal, szénhidrát: 57 gr. zsír: 0,6 gr. Ez kevesebb a teljes kiőrlésű lisztnél is, és ráadásul abból nem lesz ilyen szép fehérkenyér, én pedig sajnos azt jobban szeretem.
    Ez cukrot lassabban emeli.

    VálaszTörlés
  5. értem, köszönöm
    rpanni

    VálaszTörlés
  6. Kedves Kata!
    Sajnos az én zsömléim valahogy tömörebbek lettek, lehet, hogy nem sütöttem elég ideig, pedig 30 perc után szedtem ki. Lehet, hogy az volt a baj, h nem volt még 240 fokos a sütő, amikor betettem? Pedig nagyon szépen megkelt! Ugyanazt a lisztet haasználtam, mint te, a tied mégis sokkal fehérebb a képen, nem értem. A szénhidráttartalom azonban tuti nem olyan kevés, amit írtál. Nekem is 12 db lett egyébként, 100g-ra 33,5 g lett a szh-ja.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Niki!
    Lehet, hogy a hőfok miatt lett lett tömörebb, mint az enyém. Azt, hogy miért nem lett elég fehér, azt nem tudom. Talán a liszt minősége változó. A számítással igazad van, valamit nagyon elrontottam, most már az összeset átszámolom:-(

    VálaszTörlés

Örülnék, ha hozzászólnál :-)