Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2014. szeptember 23., kedd

Ludaskása árpagyönggyel


Nagyon szeretem a ludaskását, de sajnos a rizs nem igazán ajánlott cukorbetegeknek, ezért már régen készültem, hogy kipróbálom az árpagyöngyöt, lánykori nevén gerslit. Finom lett.


Hozzávalók:

1/2 libamell a bőre nélkül, egy szárny, 3 nyak
25 dkg hántolt árpa (gersli)
3 sárgarépa
1 zellergumó
1 karalábé
10 dkg gomba
10 dkg zöldborsó
10 dkg reszelt sajt
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

őrölt fekete bors

A húst és a zöldségeket annyi vízzel, hogy ellepje majdnem puhára főztem,  ekkor beletettem a gombát, és a zöldborsót, és készre főztem.

Közben az árpagyöngyöt hideg vízbe beáztattam. Mikor a hús és a zöldségek is megfőttek, kivettem a levesből. Az árpagyöngyről leöntöttem  a vizet, beletettem a levesbe, és puhára főztem, ez kb 40 perc volt. 
A húsokat leszedtem a csontról, apróra vágtam, és a megfőtt árpagyöngyhöz kevertem.
Reszelt sajttal tálaltam.  

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP