Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2012. október 3., szerda

Jamie 30 perces vacsorája



Most megy a tv-ben Jamie Oliver 30 perces kajái címmel egy sorozat. Ebből válogattam egy vacsorára valót.

Töltött csirkemell, zöldborsós tört krumpli, paradicsomos bab, avokádos saláta, desszert.

Hozzávalók:
A csirkéhez:

2 filézett csirkemell
1/2 csomag fetasajt
1 csomó petrezselyem
4 olajban eltett napon szárított paradicsom,
reszelt citromhéj
1 gerezd fokhagyma
olivaolaj, só, bors

A krumplihoz:

1/2 kg krumpli
1/2 zacskó mélyhűtött zöldborsó
olivaolaj, vaj
só, bors

A babhoz:

1 doboz fehérbab konzerv
4 szelet bacon
1 nagyobb paradicsom
petrezselyem,
olivaolaj
só, bors

A salátához:

1 zacskó vegyes saláta
1/2 avokádó

Az öntethez:

1/2 avokádó
1/2 pohár tejföl
só, bors, olivaolaj

A desszerthez:
(1 adaghoz)
1 ropogós keksz (diabetikus)
pár szem mélyhűtött meggy
1 gombóc vanília fagyi (diabetikus)
kávé
reszelt keserű csokoládé (diabetikus)

 A csirkemelleket hosszában kettévágtam, és bevágtam úgy, hogy egy zseb legyen rajta. A petrezselymet, és a paradicsomot apróra vágtam, a fokhagymát és a citromhéjat belereszeltem, beletördeltem a fetasajtot, megöntöztem egy kis olivaolajjal, jól összekevertem, négy részre osztottam, és beletöltöttem a csirkemellekbe.  A csirkére szórtam egy kis sót, és borsot.
Egy serpenyőt felhevítettem, kevés olivaolajat öntöttem bele, és beletettem a csirkemelleket a bőrös felükkel lefele. Amikor szép pirosra sült, megfordítottam, egy sütőpapírt kivágtam a serpenyő méretének megfelelően, összegyűrtem, bevizeztem, és ráterítettem a csirkére. Így sütöttem még kb 10 percig. Akkor levettem a papírt, újra megfordítottam, és pár percig még sütöttem. Tálalás előtt pár percig hagytam pihenni, majd szeletekre vágtam, tálra tettem, és ráöntöttem a serpenyőben maradt levét.

A babhoz a baconszalonnát apróra vágtam, és ropogósra sütöttem. A paradicsomot is felvágtam kockákra, rátettem a ropogósra sült bacon-re, kicsit sütögettem, majd ráöntöttem a babot, a levével együtt, és pár perc alatt összefőztem. Megkóstoltam, és adtam hozzá egy kis sót és borsot. A szalonna, és a bab is sós, így vigyázni kell a sóval. Az utolsó percben rászórtam az apróra vágott petrezselymet és megöntöztem egy kis olivaolajjal.

A meghámozott, kockákra vágott krumplit sós vízben feltettem főni. Amikor majdnem  puha volt, hozzátettem a zöldborsót, és puhára főztem. Leszűrtem, adtam hozzá kevés olivaolajat, egy darabka vajat, petrezselymet, sót, borsot, és krumplinyomóval összetörtem úgy, hogy darabos maradjon.

A zacskós salátát tálra tettem,  az avokádót meghámozta, és a felét összevágtam és rászórtam.
Az öntethez az avokádó másik felét a késes robotgépben fél pohár tejföllel, olivaolajjal, sóval, borssal összekevertem, és kis kancsóban tettem a saláta mellett az asztalra.

A desszerthez egy teáscsészébe beletördeltem a kekszet, beletettem a meggyet, a vaníliafagyit, és ráöntöttem egy kevés meleg kávét. A tetejére ráreszeltem a csokoládét.

Az egész nem tartott sokkal tovább, mint amíg leírtam. :-)







3 megjegyzés:

Petra 2012. október 4. 19:12  

De jó! Imádom ezt a műsort, tökéletes és egyszerű receptek. Már mentem is. :)))

Cukroskata 2012. október 5. 9:48  

Szerintem is, már többet megfőztem, majd jönnek sorban :-)

Karneol 2014. február 17. 9:14  

A csirkemell isteni én is elkészítettem a családomnak. fenséges volt. Köszi a receptet.

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP