Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2012. október 19., péntek

Gombás rizotto

Ez is Jamie recept, nekünk nagyon ízlett. Egy kicsit változtattam a recepten, parmesan helyett cheddart és mozzarellát használtam.

Hozzávalók:

1/4 kg rizs
1/4 kg vegyes erdei gomba (én most konzervet használtam)
3 újhagyma
1 szál szárzeller
20 dkg cheddar sajt
4 kis mini mozarella
csirkealaplé
vaj
petrezselyem
só, bors, olivaolaj

A hagymát, a szárzellert és kevés gombár a késes robotgépben pépesítettem, majd kevés olivaolajon rövid ideig pároltam. Hozzáadtam a rizst, felöntöttem kétszeres mennyiségű alaplével, sóztam, borsoztam. Kb. 10 perc után hozzáadtam a gomba felét, majd addig főztem, amíg a rizs az összes levét megitta. Akkor megkóstoltam, és mivel nem volt elég puha, adtam hozzá még egy kevés forró vizet, és tovább főztem. Amikor a rizs megpuhult hozzáadtam egy darabka vajat, az apróra vágott petrezselymet, a mozzarellát,a cheddar felét, és elkevertem.

Miközben a rizs főtt, a maradék gombát serpenyőbe tettem, meglocsoltam olivaolajjal, sóztam, borsoztam, és a grillsütőben megsütöttem. Amikor elkészült megszórtam petrezselyemmel.

A rizottót tányérra tettem, a tetejére jött a megsütött gomba, és megszórtam cheddar sajttal.0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP