Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2012. január 9., hétfő

A körözött és a gyermekkorom

Gyermekkoromban ha eljött a vasárnap, a család kirándulni ment. Papa,  mama, nagymama, gyerek. Mindenkinek volt hátizsákja, kapucnis viharkabátja, és a valaha volt Csehszlovákiából származó, pionyerka névre hallgató bakancsa. A cél a budai hegyek, de távolabbra is merészkedtünk időnként, Dobogókő, Visegrád, Nagyvillám, Kevélyek, stb. 
A hegytetőn összejöttek az ismerősök, plédeket terítettek le, és kirakták a hozott kaját, és elkezdődött a nagy kollektív kajálás, a "kollkaja" A gyerekek föl-le mászkáltak, és mindenbe beleettek, ami megtetszett. A kirándulásban az volt a legjobb, hogy senki nem nyaggatott, hogy egyek már valamit, szabadjára engedtek, és azt ettem amit akartam, általában semmit :-)
Apám nagy, kopott hátizsákjából előkerült a turistadoboz. Ez az alumíniumból készült doboz elmaradhatatlan kelléke volt a kirándulásnak. Benne anyám zöldpaprikába töltött körözöttje. Így visszagondolva nagyon gusztusos volt, mindenki imádta, én persze egyáltalán nem ettem belőle, de pontosan tudom, hogy hogy készült, mert gyakran velem kevertette ki. A különlegessége a belekevert szardella volt, ami remek ízt ad neki. Gyakran készítem, és nagyon finom. Egy baja van csak, hogy már nem tudom elmondani neki, hogy mennyire szeretem a körözöttjét. Hozzávalók:

20 dkg juhtúró
20 dkg vaj
4-5 szardella
mustár, bors, pirospaprika

A hozzávalókat mind jól összekevertem. Zöldpaprikába töltve, vagy csak kenyérre kenve, remek kence.

3 megjegyzés:

Anazar 2012. január 9. 15:29  

Remek gyerekkori program vasárnapokra, igazán értékelendő. Pompás körözött!

Cukroskata 2012. január 9. 15:39  

Köszi Anazar, szerintem is :-)

Éva 2012. január 9. 16:23  

Most veled volt egy hullámhosszon, mert pont ma reggel készítettem én is lefotóztam de csak holnap teszem fel.Most tehéntúróbol csináltam, de szoktam juhtúróbol is. Nagyon guszta lett a tiéd is! Különösen ha emlékek fűződnek az embernek egyes dolgokhoz az még kedvesebb a számára!

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP