Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2011. december 5., hétfő

Kókuszcukor: az új egészséges édesítőszer


Magyar Mezőgazdaság (2011/30. szám)
"Manapság a vásárlók egész sor természetes édesítőszer közül választhatnak, s az új kókuszcukort egyre többször választják édesítőként, mint az eddig kedvelt agavé nektárt. A kelet-ázsiai népek által már régóta fogyasztott kókuszcukorra (másnéven pálmacukorra) csak nemrég irányul kitüntetett figyelem.

A kókuszcukor a kókuszvirág nedvéből gyártott hagyományos cukor. A nedvet lágy pép, granulátum vagy száraz cukortömbök előállításáig párolják. A „pálmacukor”és „kókuszcukor” név nem feltétlenül jelenti ugyanazt a terméket. Az elnevezéstől függetlenül, azt kell elsősorban tisztázni, hogy a termék kókuszpálma virágjából készült-e. Ami igazán meglepő, hogy a kókuszcukor glikémiás indexe a nádcukoréval (68), a legtöbb mézével (55) és az agavéval (27–41) szemben alacsony (35). Az alacsonyabb fruktóztartalom jó hír a cukorbetegeknek és azoknak, akik csökkentett kalóriatartalmú édesítőszerre tartanak igényt. Ezen felül, a többi cukoréhoz képest, a kókuszcukor glükóztartalma nem ingadozik nagy mértékben.Forrás: www.examiner.com"

Én már kipróbáltam, nagyon jónak tartom.

10 megjegyzés:

Csiperke 2011. december 5. 23:05  

Én több mint egy éve nyírfacukrot használok. Elárulnád milyen árban van a pálmacukor, és hol lehet beszerezni? Ha jobb az ára, mint a nyírfának, akkor szívesen váltanék...:)

Cukroskata 2011. december 5. 23:28  

Kedves Csiperke, A Pozsonyi úton vettem egy új üzletben, de nem emlékszem a nevére. Írj nekem és e-mail-ben megírom a címet és az árat.

Éva 2011. december 6. 8:43  

Ezt szerettem volna én is kérdezni hogy a pálmacukor milyen kiszerelésben van és mennyi az ára?

Cukroskata 2011. december 6. 23:25  

Kedves Éva, amint megnéztem az üzlet nevét, megírom. De nem pálmacukor, hanem kókuszvirág cukor :-)

Hermy 2013. január 19. 20:25  

Én pár hete vettem kókuszcukrot az Erzsébet körúti, Wesselényi utcához közel lévő kis török boltban.
Fél kg 1250 Ft, de nekem megéri, mert nagyon finom és ugyanúgy édesít, mint a sima cukor.

Cukroskata 2013. január 21. 14:07  

Szerintem is finom. Elég drága, de hát ebből igazán nem kell sokat használni.

Névtelen,  2013. február 4. 16:37  

A Lehel piacon a földszinten van egy kis biobolt, ahol 1000ft-ért lehet fél kilót venni!

Cukroskata 2013. február 5. 14:04  

Igen, azt a boltot ismerem :-)

Névtelen,  2013. február 19. 11:00  

Sziasztok, én a Károly körúton lévő bioboltban vettem kókuszcukrot, fél kg 1095 Ft. Nekem nagyon izlik, és karamellás kókusztejbe is nagyon finom:)

Névtelen,  2014. február 6. 12:01  

Sziasztok! Mit lehet tudni a CH tartalmáról?

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP