Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2011. augusztus 20., szombat

Pulykamell terrine


Blogidőszámítás előtti időben pástétomnak vagy egyszerűen fasirtnak neveztem volna, de a terrine mégis sokkal elegánsabban, egy gasztrobloghoz méltóbban hangzik. Hát nem :-)
A terrine egyébként  agyagból készült leveses tál, melyet különösen a XVIII. sz.-ban használtak; általában fedeles edény.(kislexikon) 
Én egy 11 x 25 cm-es fém sütiformában készítettem.
Mindenesetre akármi is a becsületes neve,  hidegen is és melegen is nagyon finom volt.

Hozzávalók:

1/2 kg darált pulykamell
2 vékony szelet pulykamell
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors, egy késhegynyi gyömbér
kb 10 dkg csípős füstölt kolbász
1 csomag bacon
10 szem aszalt szilva


A kolbászt vékony karikákra vágtam, és kevés olajon kicsit megsütöttem, majd  kivettem az olajból. A két szelet pulykamellet megsóztam, borsoztam, és az olajban, amiben a kolbász sült, mindkét oldalát pirosra sütöttem. A darált pulykamellet egy tojással és a fűszerekkel jól összegyúrtam, és két részre osztottam. A formát kibéleltem a bacon szeletekkel, úgy hogy  túllógtak a szélén, és belesimítottam a darált pulykamell felét. Rászórtam a kolbász és a szilva felét, ráfektettem a pulykamell szeleteket, erre jött megint a kolbász, a szilva, majd a darált hús másik fele. A formából kilógó bacont szeleteket ráhajtogattam, a formát egy nagyobb tepsibe tettem amibe annyi vizet öntöttem, hogy a forma feléig érjen. 180 fokos sütőben sütöttem, amíg a bacon szép piros lett. Kb 40 prc.

Melegen vadrizzsel kevert barnarizst adtam hozzá, hidegen salátával ettük vacsorára, kenyérrel reggelire.4 megjegyzés:

"saját levében" 2011. augusztus 21. 16:14  

Nagyon helyes! Nem elég gasztro-sznobnak lenni, annak is kell látszani!

Cukroskata 2011. augusztus 21. 21:11  

Igyekszem, már csak családi indíttatásból is :-)))

honey82 2011. szeptember 15. 15:23  

Ciao!!
Che magnifica ricetta..complimenti!!:-)
Un bacio
Daiana

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP