Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2010. december 1., szerda

Sólet töltött libanyakkalMilyen régen volt már sólet, gondoltam egyik este, és a gondolkodást, amiről tudjuk, hogy a tett halála, nálam azonnal a tett követte. Lerohantam a már éppen zárásra készülődő henteshez, és megkérdeztem, hogy "Ugye nincs libanyakbőr?" Nem akartam hinni a fülemnek, amikor már hozta is nekem a kért bőrös libanyakat, és szépen lefejtette a bőrt róla. A többi hozzávaló beszerzése már nem tartott sokáig, gersli volt otthon, és egy szép kis füstölt libamell is. Hipp-hopp összeraktam a sóletet, már csak 3 órát kellet várni, amíg a sütőben készrefőtt.11-kor már ettük is. Hogy miért álmodtam medvékkel, arról fogalmam sincs :-)

Hozzávalók:

1/2 kg tarkabab
2 maroknyi gersli
1/2 füstölt libamell
1 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1/4 kg marhalábszár
3 tojás
 só, bors, gyömbér

A töltött libanyakhoz:

1 libanyak bőre
1/2 libamell a bőre nélkül
1 tojás
1 maroknyi rizs
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem
só, bors

A vöröshagymát  apróra vágtam, a marhahúst 4 részre vágtam, a tojásokat alaposan megmostam. Az összes hozzávalót egy nagy tűzálló tálba tettem, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és 170 fokos sütőben sütöttem 3 órát. Közben egyszer pótoltam a vizet.

A töltött libanyakhoz  a libamellet ledaráltam, a vöröshagymát és a fokhagymát lereszeltem, a petrezselymet apróra vágtam, mindent egy tálba tettem és jól összegyúrtam. A libanyak bőrének egyik lyukas végét összevarrtam, a tölteléket lazán beletöltöttem, a másik végét is összevarrtam, és a sólet tetejére fektettem. Az utolsó 15 percben levettem a fedőt, és fedő nélkül sütöttem, először az egyik, majd a másik oldalát, amíg a bőr megpirult.
Ebből a mennyiségből két libanyakat töltöttem meg, a másik a mélyhűtőben várakozik. Szeletekre vágva hidegen is nagyon finom.

4 megjegyzés:

Ami 2010. december 1. 12:21  

Hogy ez milyen hívogató, szinte érzem az illatát, ízét! :)

Zsuzsa 2010. december 2. 9:31  

óóó, ez de jól hangzik! :)

Wienermädel + Co 2010. december 2. 14:27  

Toll, diese Leberwurst, aber die Kalieren, oh mein Gott!
Liebe Grüsse aus Wien

Cukroskata 2010. december 3. 9:19  

Ami, Zsuzsa, köszönöm :-)

Wienermädel, ich freue mich dich hier wiedersehen zu können. Diese ist kein Leberwurst, sondern gefüllte Ganshals. Die Füllung besteht aus Gansbrust, Reis, Zwiebel, Knoblauch, Ei, Salz, Pfeffer. Liebe Grüsse aus Budapest :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP