Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2010. december 10., péntek

Narancsos csokitorta liszt nélkül

Ilyen finom tortát még soha nem csináltam, és nem is ettem sehol.

Hozzávalók:


A tésztához:
6 tojás
6 evőkanál jó minőségű kakaó
10 dkg 70 %-os diabetikus csokoládé
4 csapott evőkanál édesítő (szorbit)
1/2 sütőpor


A krémhez:

20 dkg 70 %-os diabetikus keserűcsokoládé
3 dl tejszín
3 dkg vaj

2 kávéskanál narancslekvár
narancslikőr a tészta locsolásához



Az egész tojásokat robotgéppel addig kevertem amíg egészen habos lett, és duplájára nőtt, majd az édesítővel tovább vertem.  Ezután belekevertem a felolvasztott csokoládét,  majd beleszitáltam a kakaót és a sütőport, és óvatosan elkevertem.
Egy nagy tepsit, én a sütőhöz kapott tepsit használtam, kibéleltem sütőpapírral, és beleöntöttem a masszát, és igyekeztem szépen elsimítani benne. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöttem. Kivettem a sütőből, papírral együtt egy rácsra tettem, és hagytam kihűlni.

Közben elkészítettem a ganache-t. A tejszínt felforraltam, lehúztam a tűzről, és addig kevertem benne a csokoládét, amíg teljesen elolvadt. Belekevertem  a vajat, és szobahőmérsékleten hagytam kihűlni. Időnként megkevertem.

A kihűlt tésztát keresztben három részre vágtam. A tészta nagyon vékony, és morzsálódik, törik, ezért ollóval vágtam, a papírral együtt. Óvatosan lehúztam a papírt, tálra tettem. A narancslikőrt összekevertem a narancslekvárral, és meglocsoltam vele a tortalapot, majd megkentem vastagon a krémmel. Rátettem a következő lapot, azzal is így jártam el, majd a harmadikkal is.

Nagyon könnyű és finom torta lett, nem mondhatnám, hogy kalóriaszegény táplálék, dehát keveset kell enni belőle, mint ahogy szinte mindenből :-((

10 megjegyzés:

Ami 2010. december 10. 11:10  

wow! Nagyon guszta! :)

Jámborné Budai Mónika 2012. január 30. 20:05  

Kedves Kata!
Szakértelmedre lenne szükségem,egy torta karikát kellene sütnöm,egy ismerősöm barátnőjének,aki cukorbeteg.
Szeretném ha ajánlanál egy piskóta tésztát,amiből egy nagy tortakarikát tudnék sütni.
Előre is köszönöm a segítséget!

Cukroskata 2012. január 31. 10:03  

Kedves Mónika! Én mostanában úgy készítem a piskótát, hogy az egész tojásokat robotgépben habosra keverem, amíg legalább a kétszeresére nő, akkor tovább keverem annyi kanál nyírfacukorral, amennyi a tojás volt, és után beleteszek annyi kanál lisztet, amennyi a tojás volt, és óvatosan elkeverem egy fakanállal. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.

Jámborné Budai Mónika 2012. január 31. 10:19  

Kata!
Köszönöm a gyors választ!
Jól értem?.. egy tojás-hoz egy evk. nyírfacukor,és egy evk liszt?
Sütőport nem teszel bele?
6 db tojásból kiad egy tortakarikát?
Bocsi,hogy ennyit kérdezek de soha nem sütöttem még cukormentes piskótát és nem szeretném ha nem sikerülne.
Köszönöm a válasz előre is!

Cukroskata 2012. január 31. 10:43  

Igen, ahány tojás, annyi evőkanál nyírfacukor, és annyi evőkanál liszt. 6 tojáshoz tehetsz egy 1/2 csomag sütőport is. 6 tojás elég lesz egy 28 cm átmérőjű tortakarikához. Kérdezz nyugodtan, szívesen válaszolok. Majd írd meg hogy sikerült :-)

Unknown 2014. november 23. 21:38  

Szia Kata!
Nincs narancsliköröm,sem aromam,akkor mivel helyettesithetnem?Köszi.

Cukroskata 2014. november 23. 22:13  

Narancshéj, narancslé és egy kevés rum. A rum nagyon jól erősíti a narancs ízét.

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP