Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2010. november 15., hétfő

Szalonnával tűzdelt szarvascomb áfonyával

 3 éves a blog.

A kép innen van.

Erre az alkalomra igazán megérdemel egy különleges receptet. Mivel ritkán jutok vadhúshoz, ez nálunk különlegességnek számít.

Gyönyörű szarvascombot kaptam a múlt héten. Vendégeket is hívtam rá, de szegények megbetegedtek, így mi ettük meg az egészet. A receptet nem én találtam ki, de már nem emlékszem hol olvastam,. mindenesetre már régen készülök rá, hogy kipróbáljam, és most eljött a nagy alkalom.

A húst borssal, sóval megszórtam, és minden oldalát pirosra sütöttem, majd hagytam kihűlni. Ezután apróra vágott füstölt szalonnával megtűzdeltem, majd jól megkentem mustárral és diabetikus áfonyalekvárral, majd egy jól záródó edényben 2 napig hagytam a hűtőben érlelődni. Az ebéd napján kivettem, egy tepsibe fektettem, öntöttem alá 1 pohár vizet, 2 pohár száraz vörösbort, és egy evőkanál olajat, és a sütőben 180 fokon, fedő alatt 40 percig sütöttem. Akkor  rászórtam 10 dkg friss áfonyát, és fedő nélkül további 20 percig sütöttem. Kivettem a levéből, és tálra tettem. A levét jól beforraltam, tettem hozzá egy evőkanál áfonyalekvárt, és egy kávéskanál étkezési keményítőt, kicsit még forraltam, és külön tálkában tálaltam.
Melegen és hidegen is nagyon finom volt.

Hozzávalók:

Kb 1 1/2 kg szarvascomb
10 dkg füstölt szalonna
3 evőkanál diabetikus áfonylekvár
2 evőkanál mustár
2 dl száraz vörösbor
só, bors, olaj
10 dkg friss áfonya


Mivel a betörő elvitte a fényképezőgépem, még mindig a telefonnal készülnek a képek :-((((

5 megjegyzés:

Ms. Poppy 2010. november 15. 11:23  

Méltó fogás az ünnepi alkalomhoz!
Gratulálok az ételhez, és méginkább a blogszülinaphoz!

Nagyon sajnálom a fényképezőgéped, jobban mondva azt, hogy áldozatul estetek egy betörőnek. Elkeserítő dolog.:(

Cukroskata 2010. november 15. 11:25  

Köszönöm szépen Ms. Poppy :-)

Ami 2010. november 15. 11:27  

Ez aztán csodás étel!
Nagyon jól néz ki, és biztos nagyon nagyon finom is! :)

"saját levében" 2010. november 15. 18:13  

További boldog vadhúsokat kívánok neked!

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP