Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2010. október 6., szerda

Káposztás bableves

Itt van a hűvös, csatakos ősz. Ilyenkor, ahogy a nagymamám mondta „Kell egy meleg kanál a hasba” Én meleg, tartalmas ételekre vágyom, leginkább levesekre. Ahogy mentem hazafelé, lelki szemeim előtt elsuhant a bableves, babgulyás, palócleves, káposztaleves képe, de a háttérből a töltött káposzta és a sólet is beugrott.

Mire a bevásárlás helyszínére értem, már csak két versenyző maradt a porondon, a bableves, és a káposztaleves, és akkor eszembe jutott, hogy régen milyen gyakran főztem káposztás bablevest,  de már évek óta feledésbe merült. Így aztán gyors bevásárlás után meg is főztem, és pont olyan finom volt, mint ahogy emlékeztem rá :-)

Hozzávalók:

1/4 kg fejtett bab
1/4 kg savanyúkáposzta
1 sárgarépa
1 fehérrépa
2 krumpli
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál csípős kolbász
1 jobbfajta bőrős virsli
só, bors, piros paprika
1 cseresznyepaprika
olaj
a tálaláshoz tejföl

A vöröshagymát apróra vágtam, és kevés olajon üvegesre pároltam. Rátettem a karikára sárga- és fehérrépát, meg a kolbász,  az apróra vágott fokhagymát, és tovább pároltam az olajon, amíg a kolbász megsült. Rátettem egy kiskanál pirospaprikát, elkevertem, és gyorsan felöntöttem vízzel, beletettem a babot,  borsoztam. A cseresznyepaprika szárát levágtam, és csak úgy egészben beledobtam a levesbe, majd  addig főztem, amíg a bab félpuha lett. Nem sóztam meg, mert a káposzta sós. Beletettem a káposztát, amit nem nyomkodtam ki,  csak apróra vágtam, szeretem ha savanykás a leves. 1/4 órát főztem, majd belement a kis kockákra vágott krumpli. Amikor a krumpli majdnem puha lett, belekarikáztam a virslit is, megkóstoltam,  egy kicsit megsóztam, és még 5 percig főztem.
Tejföllel tálaltam.

7 megjegyzés:

Ami 2010. október 7. 10:18  

Húha! Ez igen!
Nagyon guszta lett :)

Cukroskata 2010. október 7. 10:19  

Köszönöm szépen Ami :-)

Garffyka 2010. október 7. 12:09  

Kiadós és roppant jól hangzik! Azt hiszem hétvégére megfőzöm.

szemirámisz 2010. október 8. 12:51  

Ez aztán egy igazán kiadós, tartalmas leves lehet!
És biztos, hogy nagyon finom is!

trendo 2010. október 8. 19:01  

Ezt a levest én is nagyon szeretem! Most meg jön a szezonja is :)

Eszter,  2010. október 26. 22:13  

Tyű, most találtam rá a blogodra, szörnyen örülök neki, mert mindenhol kutatom a cukorbetegeknek jó sütiket, de kevés a jó recept. Leginkább azokat méltányolom persze, amiben a liszt is kevés, és itt olyat is találtam. Gyanítom, hogy rendszeres olvasód leszek :)

Cukroskata 2010. október 30. 0:22  

Garffyka, REMÉLEM MEGFŐZTED, ÉS JÓL SIKERÜLT :-)

Szemiramisz, egyetértek :-)

Eszter, örülök neked, remélem találsz használható dolgokat :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP