Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. december 16., szerda

Narancsos joghurttorta narancskrémmel

Megint eltelt egy év, és a munkahelyi évzáró bulira a nyáron szerzett Zila formában készítettem joghurttortát.


Hozzávalók:
A piskótalaphoz:
2 tojás
2 evőkanál liszt
2 csapott evőkanál édesítő
pár kanál narancslekvár
A joghurttortához:
4 natúr joghurt
2,5 deci tejszín
2 csapott evőkanál édesítő
1 narancs lereszelt héja
1 narancs leve
1/2 lime leve
1 zacskó Horváth Rozi zselatin
narancsos olivaolaj a forma kikenéséhez
A narancskrémhez:
2 evőkanál édesítő
két  narancs lereszelt héja
egy  narancs leve

1/2 lime leve
4 tojássárgája
2 egész tojás
10 dkg vaj



Először a joghurttortát készítettem el. A joghurtokat egy lábosba öntöttem, elkevertem az össze hozzávalóval, -a tejszín kivételével- és közepes lángon addig főztem, amíg nagyon meleg lett, de nem forrt fel.  Amíg hűlt felvertem a tejszínt kemény habbá, és belekevertem a joghurtos lébe. Hagytam teljesen kihűlni. A Zila formát a narancsos olivaolajjal kikentem, beleöntöttem a joghurtos masszát, és ment a hűtőbe. 


Közben a piskótához az egész tojásokat  a robotgéppel felvertem, amíg kb dupla mennyiségű lett, akkor beletettem az édesítőt, tovább vertem, majd a lisztet egy kanállal óvatosan elkevertem benne. Sütőpapírral bélelt 20 X 20 cm-es tepsiben megsütöttem. Amikor kihűlt, a papírt lehúztam róla, a narancslekvárt a mikróban felmelegítettem, elkevertem a narancslikőrrel, és rákentem a piskótára, majd a piskótalapot, a lekváros felével lefelé, a forma tetejére borítottam, és egy éjszakára a hűtőbe tettem





A narancskrémhez  egy lábosba tettem a narancs és a lime levét, a lereszelt narancshéjat  az édesítőt  a tojássárgákat, és az egész tojásokat, majd a kézi robotgép habverőjével habosra kevertem. Kis lángon, kevergetve addig főztem, amíg egy kicsit besűrűsödött. Levettem a tűzről,  kis darabokban hozzáadtam a vajat, és jól elkevertem A hűtőben töltötte az éjszakát. Kicsit folyós állagú, de sűrű krém lett.










Másnap reggel kivettem a formából.a tortát, és megtöltöttem meg a  mélyedéseit a narancskrémmel.

Én is kaptam e-mailt a Zilától,  pályáztam, és bekerültem a tesztcsapatba. Kerek formát választottam, mert szögletes már van. Kíváncsian várom a tortaformát, és már vannak ötleteim,, hogy mit fogok készíteni benne..

9 megjegyzés:

trinity 2009. december 19. 0:09  

Tényleg nagyon szépen lehet ezzel a formával dolgozni, biztosan nagy sikert arattál a munkahelyen!!! Szuper lett!!!

Névtelen,  2009. december 21. 22:27  

Szia!

Írtunk pár szót a blogról... :)
http://footer.hu/bennfentes/807-bepillantas-masok-konyhaiba-gasztroblogok-szemleje-1-resz

szepyke 2009. december 23. 15:28  

Áldott, békés Karácsonyt!

Garffyka 2009. december 30. 20:17  

Kata ez nemcsak nagyon szép és guszta, de nagyon ötletes is :) Ej, de ennék egy-két kockányit :)

Cukroskata 2009. december 30. 21:10  

Szepyke, Citromfű, köszönöm.
:-)

Garffyka, ez már elfogyott, de legközelebb majd küldök fénypostával. Csak ne felejtsd el kinyitni az ablakot :-)

szepyke 2009. december 31. 18:17  

Nagyon boldog új évet Neked és a szeretteidnek!:)) Blogolásban, egészségben, boldogságban gazdagat!

Belly 2009. december 31. 18:56  

Nagyon Boldog Új Évet kívánok!

Maimoni 2010. január 17. 11:35  

Nahát...!!!! MOst fedeztem fel ezt a receptet, és megdöbbentem, mennyire hasonlót készítettem a pályázatra (a mákos joghurtkocka lemon curd-del)... Nahát!
Nagyon finom lehetett ez is:)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP