Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. szeptember 21., hétfő

Májashurka savanyúkáposztával

Nagyon gusztusos májashurkát láttam a hentesnél, ahova rendszeresen járok, és a kedves hentesfiú megesküdött, hogy teljesen friss, és mindjárt recepttel is szolgált, amit azonnyomban elkészítettem.

Hozzávalók:

1/2 kg savanyúkáposzta
3 közepes krumpli
1 májashurka
1/2 szál csípős kolbász

A krumplit meghámoztam és kockára vágtam, és félkeményre főztem.

A kolbászt karikára vágtam,  összekevertem a savanyúkáposztával, és a krumplival, majd  az öntöttvaslábosomba tettem. Öntöttem rá egy bögre vizet. A hurka oldalát kicsit megszurkáltam,   hogy ne repedjen ki, a káposzta tetejére tettem, és lefedve  1/2 órát sütöttem 180 fokon. Félidőben a hurkát megfordítottam. Azért egy kicsit kirepedt :-(

Amikor letelt a fél óra, és a hurka már szép piros volt, kivettem a lábosból, még egy kis vizet öntöttem a káposztára, és még 25 percig sütöttem.
A káposzta és a krumpli átvette a kolbász és a hurka ízét, remek volt, és a Ch tartalma is elhanyagolható!


4 megjegyzés:

Nyafkamacska 2009. szeptember 21. 14:47  

Ó, én a hurkának kipukkadt részét szeretem a legjobban. Nyugodtan küldheted :-)
Fordítva csinálom. Először szoktam a káposztát kis vízzel (borral) félpuhára párolni és utána sütöm meg a hurkával.

trinity 2009. szeptember 21. 15:20  

Ritkán sütök hurkát-mert nekem is kipukkad...
A kisfiam viszont nagyon szereti, így azért egyszer-egyszer sorra kerül a véres is, a májas is...
Klassz ez így a káposztával nagyon!!

Cukroskata 2009. szeptember 21. 20:51  

Nyafkamacska, ez már elfogyott, de majd legközelebb :-)

Trinity, nem olyan nagy baj, ha kicsit kipukkad. Tényleg finom volt káposztával, és az a jó benne, hogy ebből sokat is szabad enni :-))))

"saját levében" 2009. szeptember 22. 9:10  

Lehet hogy nem kéne megszurkálni, mert őt eleve már megbökik amikor készül. Talán attól reped szét nektek. Nem?
Egyébként léehet hogy kiteszem képernyővédőnek...

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP