Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. április 16., csütörtök

Túróscsusza

Van egy étel, amivel mindig biztosra mehetek, és ez a túróscsusza. Amikor már végigkérdeztem a világ összes ételét -legalábbis amit ismerek- az unokámtól, hogy mégis mit enne szívesen vacsorára, és mindenre azt a választ kaptam, hogy, neeeeeem, nem tudom, nekem mindegy, nem is vagyok éhes, stb. akkor bedobom a túróscsusza ötletét, és biztos lehetek az igenlő válaszban. Ezért aztán elég gyakran kerül az asztalra, amíg majd egy szép napon azt nem mondja, hogy tudhatnád, hogy már nagyon meguntam a túróscsuszát. Akkor majd ki kell találni valami mást :-)
A menete teljesen egyszerű, a kockatésztát megfőzöm sós vízben. Amíg a tészta fő, a bacont apró kockákra vágom, és egy kevés olajon kisütöm. A kisült baconkockákat kiveszem a serpenyőből, a tésztát leszűröm és lecsepegtetem.
Most jön az, ami miatt az unokám azt mondja, "te csinálod a legfinomabb túróscsuszát" :-)
A tésztát, a túrót és a tejfölt beleteszem a bacon zsírjába, és jól lepirítom. A végén belekeverem a kisült bacondarabkákat is.


8 megjegyzés:

ManóAnyó 2009. április 16. 13:26  

Most fejeztük be a túrós csusza ebédet! Kár, hogy nem előbb olvastam a bejegyzésed, mert kipróbáltam volna a tészta megpirítását. Majd legközelebb...

Cukroskata 2009. április 16. 15:17  

Próbáld ki nyugodtan, én is nagyon szeretem így :-)

Névtelen,  2009. április 16. 16:16  

Azért kíváncsi lennék hogy hány kcal.-t tartalmaz egy adag és mennyi szénhidrátot és milyen nagy egy adag ?

Vesta 2009. április 16. 17:56  

Ha abból indulunk ki, hogy a gyerekek sok mindenben hasonlítanak egymásra, szerintem még pár évig gyárthatod a túrós tésztát! Az én szüleim a gyerekeimnek úgy öt éven át főztek majdnem minden pénteken, suli utánra túrós tésztát, néha variálva a tehéntúró helyett juhtúróval.lehet, hogy náluk is a lepirításos technika vált be ? :)

Cukroskata 2009. április 16. 22:29  

Kedves Névtelen, hozzáírtam, hogy mennyi szénhidrát és kalória volt az egészben. Az, hogy milyen nagy egy adag, az attól függ, mennyit akar enni az ember. Én erősen visszafogtam magam, és keveset ettem. :-( Ebből a mennyiségből mi ketten kétszer vacsoráztunk.

Vesta, remélem, nem hamar unja meg. A lányom hetekig csak egyfélét akart enni, és utána már többé rá se tudott nézni :-)

Névtelen,  2009. április 17. 7:51  

Ez így nagyon korrekt , örülnék ha ez a többi finomságok elkészítésénél is szerepelne , tudomásom szerint ez még sehol/gasztroblog / sem szerepel és ezek az adatok megnyugtatóak a cukorbetegek számára _ köszönöm

Cukroskata 2009. április 17. 11:24  

Kedves Névtelen olvasóm, igyekszem, csak időnként lusta vagyok a számolgatáshoz, de ha ilyen visszajelzést kapok, és tudom, hogy van aki olvassa, ki fogom számolni :-)

gegniky 2013. január 4. 10:13  

Isteni!:) Köszönöm!

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP