Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. április 20., hétfő

Mandulás süti


Amikor Lila Füge mandulás segítsüti receptjét megláttam, azonnal tudtam, hogy ezt nekem is meg kell csinálnom. Emlékeimben él egy hasonló süti, amit az ősidőkben a Burdában találtam, megsütöttem, és mindenkinek nagyon ízlett, majd sok évre elfeledkeztem róla, és amikor újra eszembe jutott, már nem találtam a receptet. Próbáltam rekonstruálni, de soha nem lett az igazi. Most azonban megsütöttem és teljes siker. Köszönöm Lila Füge :-)

Hozzávalók:

Mandulamassza:

7 dkg tisztított mandula
7 dkg édesítő
2 dl víz
2 teáskanál keserűmandula aroma

Tészta:
1 adag mandulamassza
10 dkg édesítő
1 tk só
20 dkg vaj
2 tojássárgája
20 dkg liszt
7 dkg szeletelt mandula
1 teáskanál keserűmandula aroma

2 tojásfehérje
szeletelt mandula
áfonyalekvár, baracklekvár, narancslekvár, vagy ami éppen van.

Mandulamassza:
Az édesítőt a vízzel együtt felforraltam, és hagytam kihűlni. A belső barna héjától megtisztított mandulát a késes robotgéppel finomra daráltam, hozzáöntöttem az édesítős vizet és a fehér keserűmandula aromát, és tovább kevertettem a robotgéppel, amíg lágy massza lett.

Tészta:
A vajat az édesítővel a robotgéppel elkevertettem, hozzáadtam a mandulamasszát, a sót, a tojássárgáját, hagytam a robotgépet tovább keverni, majd majd kanalanként adtam hozzá a lisztet. Kanállal belekevertem a szeletelt mandula felét.
A tojásfehérjéket villával kissé felvertem. A tésztából golyócskákat formáztam, a tojásfehérjébe mártottam, majd szeletelt mandulába hempergettem. Minden golyó közepébe az ujjammal mélyedést nyomtam, a mélyedésekbe az összes maradék lekváromat beletöltöttem. Egy mélyedésbe persze, csak egyfélét.
Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, a golyócskákat beletettem, 160 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. A sütőből kivéve rácson hagytam kihűlni.
Egy kis habos kávéval vagy forró csokoládéval, igazi békebeli uzsonna, amiről ma már csak regényekben lehet olvasni.



4 megjegyzés:

Lila Füge 2009. április 20. 21:41  

igazán nincs mit köszönni, örülök, hogy ízlett és így átalakítva is mûködik a recept!

Cukroskata 2009. április 20. 22:50  

Köszi Lila Füge, nagyon finom volt :-)

Gabojsza 2009. április 24. 9:35  

Gratula a stafétához! Alig várom a téma kiírást:-)))

Cukroskata 2009. április 24. 17:32  

Köszönöm Gabojsza. Már félig ki van írva :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP