Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. április 1., szerda

Kockás piskótatekercs

Mintás sütőpapírra tettem szert, és kipróbáltam egy egyszerű piskótatekercsen. Igazán jópofán nézett ki, mindenkinek tetszett.


Hozzávalók:

A piskótához:
6 tojás,
4 evőkanál édesítő
6 evőkanál liszt

Mintás sütőpapír

A krémhez:
1/2 liter tej
2 evőkanál édesítő
2 evőkanál jó minőségű kakaó
1/2 tábla diabetikus keserű csokoládé
2 tojás sárgája
1/2 zacskó csokoládés pudingpor
5 dkg vaj
2-3 evőkanál rum

A sütőt bekapcsoltam 180 kokra.

A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét a robotgéppel kemény habbá vertem. Beletettem az édesítőt, és tovább vertem, majd egy kanállal elkevertem benne a lisztet. A lapos nagy tepsit kibéleltem a sütőpapírral, a mintás felével felfelé, beleöntöttem a piskótamasszát, és szépen elkentem rajta. A meleg sütőben tűpróbáig sütöttem. Még melegen kivettem, egy konyharuha segítségével szorosan feltekertem.

Amíg a tészta hűlt, elkészítettem a krémet.

A tejből kb 2 dl-t levettem, a többibe beletördeltem a csokoládét, elkevertem benne az édesítőt, felforraltam, majd levettem a tűzről.
A 2 dl hideg tejben elkevertem a pudingport, a tojássárgáját, és a kakaót. Az egészet jól elkevertem a meleg tejjel, és lassú tűzön, állandó keverés mellett forrásig hevítettem, majd hagytam kihűlni. Amikor már langyos lett, elkevertem benne a vajat.

A piskótatekercset óvatosan kihengergettem, meglocsoltam rummal, rákentem a krémet, visszatekertem, és mehetett a hűtőbe.


7 megjegyzés:

Névtelen,  2009. április 1. 14:34  

Érdekesen néz ki.

Wienermädel + Co 2009. április 1. 21:20  

Das macht hungrig! Sehr schöne Rezepte.

Liebe Grüße

Cukroskata 2009. április 1. 22:09  

Danke schön Wienermädel :-)

sedith 2009. április 2. 13:40  

Szia, épp az imént írtam magamnál, hogy nem talállak, aztán jött egy ötlet és megnéztem az édes élet... címszónál kit találok?! És megtaláltalak. Klassz a tekercsed! :) Ehhez képest az enyém "alma a fa alatt".:P
Üdv, Edith

Cukroskata 2009. április 2. 15:22  

Ne már! A te tekercsed is remek, a kocka nem az én érdemem :-)

Gyöngyi 2009. április 4. 0:08  

Ez nem semmi! Nagyon mutatós!

Cukroskata 2009. április 4. 12:04  

Jópofán néz ki, igen :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP