Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. január 25., vasárnap

Szerzetesek öröme cserépedényben VKF XXII

A cím, és a recept alapja Lieberman-Fontányi: Sikerkonyhák, sikerreceptek című könyvéből származik, de az évek során az ízlésemnek megfelelően jócskán megváltozott, így már a szülőapja, Dobronyi Ottó séf sem ismerne rá :-) Amikor Zsuzsa közzétette a VKF témáját, azonnal eszembe jutott, hogy milyen régen készítettem már ezt az ételt, és elhatároztam, hogy most megcsinálom.

Sajnos a cserépedényem, amiben készíteni szoktam, nemrégiben "baleset" áldozata lett, pedig legalább 15 éve szolgált hűségesen.
Utoljára sóletet készítettem benne, tettem bele mindent, ami jó és drága :-) füstölt libamellet, libakolbászt, marhahúst, gerslit, babot, a tetejére kuglit, ahogy kell, jó 5 órát időzött a sütőben, aztán amikor ki akartam venni, felemeltem a két fülénél fogva, és ahogy felemltem, az alja levált róla, és a sólet szétömlött a meleg sütöben, és azonnal rá is sült a sütő aljára és falára.
Így aztán se sólet, se cseréptál. :-(

Cserépedény hiányában egy tűzálló tálban készült, de így is finom lett.

Hozzávalók:

1/2 marhahús, én fehérpecsenyéből csináltam
1/2 kg krumpli
20 dkg rizs
3 dl tejföl
10 dkg csípős füstölt kolbász
1 nagy hagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
1 sárgarépa
1 fehérrépa
alaplé vagy ételízesítő
15 dkg edami sajt
pisospaprika, só, bors, olaj




A fehérpecsenyét vékony szeletekre vágtam, és a szeleteket négybe vágtam, megsóztam, megborsoztam, és kevés olajon fehéredésig sütöttem. Kivettem a lábosból, a maradék olajba beletettem az apróra vágott vöröshagymát, és a karikára vágott kolbászt. Pár percig sütögettem, majd belereszeltem a fokhagymát is, aztán jöhetett a hús, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és kis lángon főztem. Amikor félpuha volt beletettem a sárga,- és fehérrépát, a gombát, és az egészet puhára főztem. Időnként megnéztem, és kevés vízzel pótoltam az elfőtt levét.

Közben a rizst kevés olajon üvegesre pirítottam, felöntöttem kétszer annyi vízzel, mint a rizs, sóztam, borsoztam, és amikor felforrt beletettem a régebben csinált, mélyhűtött alaplevemet, és addig főztem, amíg elfőtte a levét.

A krumlit meghámoztam, karikára vágtam, és olajban megsütöttem.

A tűzálló tálba először a rizst tettem bele, rá a húst, aztán a sült krumplit. A tetejére tejföl, majd reszelt sajt került, és 200 fokon megsütöttem.

Tudom, hogy ez nem olyan egytálétel, amit egyszerre berakunk egy tálba, és megsütjük/főzzük, mégis szívesen csinálom, mert nagyon finom, és vendégvárásra is praktikus, mert mindent akár előző nap meg lehet csinálni, és csak ebéd előtt egy fél órával betenni a sütőbe.



Régebbi egytálételeim

9 megjegyzés:

Renata 2009. január 26. 9:04  

Bosszantó tud lenni, mikor egy dédelgetett étel a végén megy veszendőbe...nekem is előfordul.

(na jó én "néha" kapkodok ide-oda :)

cukroskata 2009. január 26. 9:08  

Köszönöm az együttérzést Renáta. Én is gyakran kapkodok, de ez most más volt. És a sütő megtisztítása nem volt semmi :-)

Wienermädel + Co 2009. január 26. 14:36  

Das schaut sehr gut aus und schmeckt auch sicher gut.

cukroskata 2009. január 26. 14:58  

Danke Wienermädel, das hat wirklich gut geschmeckt :-)

Wienermädel + Co 2009. január 27. 16:05  

Ich bin begeistert, wie gut du Deutsch sprichst! Was hat deine Großmutter in den Grenadiermarsch gegeben?

KataKonyha 2009. január 27. 21:58  

Szia Kata! Én is járok ám nálad:)

cukroskata 2009. január 28. 0:08  

Liebe Wienermädel. Leider spreche ich nicht sehr gut deutsch, doch versuche ich dir schreiben wie meine Grossmutter den Grenadiermarsch gemacht hat.
Sie hat den Speck geschneiden, und gebraten. Die gehackte Zwiebeln im Speckfett angeröstet, dann hat Kartoffel hineingetan, mit Paprikapulver angestäubt, und mit Wasser gekocht.
Dann hat sie die gekochten Fleckerl daruntergemischt. Es wurde mit Salz und Pfeffer gewürzt, und in einem Backblech kräftig gebraten.
Mit Salat scmeckt das sehr gut :-)

Böbe 2009. február 18. 14:55  

es tut gut, Euch zu lesen :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP