Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. december 15., hétfő

Zöld süti

Tavaly karácsony előtt láttam Ecet és olajnál ezt a sütit, és nagyon megtetszett, így hát kipróbáltam. Finom volt, olyan gyerekkori ízvilág :-)
Pontosan úgy csináltam, ahogy Phzs, csak cukor helyett édesítőt tettem bele.


Hozzávalók:


A krémhez:
25 dkg gríz

25 dkg margarin

20 dkg édesítő

1 mandula aroma (zöld színű)


A tésztához:

4 tojás

10 dkg vaj

7 dkg édesítő

2 evőkanál tejföl

3 evőkanál kakaó

10 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

1 evőkanál olaj a tepsi kikenéséhez

1 csipet só


A csokimázhoz:

15 dkg 70 %-os diabetikus keserűcsokoládé
5 dkg vaj

A margarint felolvasztottam , összekevertem az édesítővel, hozzákevertem a grízt, a mandulaaromát, és egy kicsit főztem, majd lefedve állni hagytam.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem.
A tojások sárgáját habosra kevertem a vajjal és az édesítővel, hozzáadtam a lisztet, és a sütőport, majd a kakaót és a tejfölt. A fehérjét a sóval habbá vertem, és a tojásos masszába óvatosan belekevertem. Tűpróbáig sütöttem, majd hagytam kihűlni.
Rákentem az időközben szépen összeállt zöld krémet. Phzs 2 órás állásidőt írt elő, nekem ehhez nem volt türelmem, mire a tészta kisült, és ki is hűlt, késznek nyilvánítottam, és rákentem :-)

A csokoládét a mikróban felolvasztottam. A legalacsonyabb fokozaton pár perc. Hozzákevertem egy nagyon kevés vizet, és amikor már langyos volt, a puha vajat, ráöntöttem a tésztára, és egy széles pengéjű késsel elegyengettem.



9 megjegyzés:

"saját levében" 2008. december 15. 14:01  

Én is nyomom ezt a sütit, de nem várok két órát, azonnal ráteszem a zöldet. A vendégek frászt kapnak ettől a színtől, pedig nagyon finom.

cukroskata 2008. december 15. 20:38  

Szerintem is érdekes színe van, de finom volt :-)

Mennyei Manna 2008. december 24. 7:49  

Békés Boldog Karácsonyt Kívánok!:)

Szintia

cukroskata 2008. december 24. 12:30  

Köszönöm szépen Szintia:-)

phzs 2008. december 27. 0:24  

Én az idén is rákészültem, de most elmaradt. Csak egy kicsi tortát sütöttem, készen vettem mákos bejglit, és egy nénivel süttettem zserbót.

cukroskata 2008. december 27. 21:36  

Nagyon szeretem a zserbót, de még édesítővel nem próbáltam. Talán majd egyszer rászánom magam.

citromfű 2008. december 30. 22:48  

Kata!
Nagyon boldog új évet kívánok Neked!

cukroskata 2009. január 2. 17:52  

Köszönöm Citromfű, neked is :-)

Süti 2009. január 5. 20:52  

Szia! BUÉK!
érdekes ez a szín de biztos fincsi a süti :)

majd nézz be lécci hozzánk, mert gurítottam neked egy labdát :)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP