Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. december 1., hétfő

Baracklekváros muffin

A nyáron többször is voltam vendégségben barátoknál, vidéki nyaralóban. Ilyenkor mindig gond, hogy mit vigyek ajándékba. Virágot nyilván nem, mert ha a háziasszony szereti a virágot, akkor van neki elég a kertben, ha meg nem szereti, akkor kár vinni neki :-)
Így jött az ötlet, hogy valami sütemény egy szép tálon, tálcán, mindig jól jöhet. Mivel a nyár elején csokis baracklekvárt tettem el, ezzel készítettem a muffint, aminek eddig mindenki örült. A jól bevált muffinreceptemet használtam, de azért leírom.


Hozzávalók:

1 pohár joghurt
1 joghurtos pohár liszt
1/2 joghurtos pohár édesítő
1/2 joghurtos pohár olaj
1 tojás
1/2 sütőpor
csokis sárgabaracklekvár


Az öszes hozzávalót a lekvár kivételével egy tálban összekevertem.
A muffinforma mélyedéseibe minyonpapírt tettem, egy kanál masszát tettem bele, arra egy kanál lekvárt, majd befedtem egy kanál muffinmasszával. A tetejére szeletelt mandulát szórtam.

180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem. Tálcára tettem, becsomagoltam, és elvittem ajándékba.

2 megjegyzés:

phzs 2008. december 1. 21:42  

Kedves Kata,
nem működik az e-mail címed, ezért itt írom meg, hogy nagyon köszönöm az ajándékot. Meg az empatikus kommentet. majd számolj be, hogy sikerült az angyalos gasztroblogger találkozó.
Szeretettel üdvözöllek:
Zsuzsa
phzs@yahoo.com

cukroskata 2008. december 1. 22:21  

Nagyon szívesen, sajnálom, hogy nem fogunk találkozni, majd beszámolok :-) Most már működik az e-mail cím is. Köszi, hogy szóltál.

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP