Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. július 5., szombat

Töltött paprika


Munkahelyemről minden délben átmegyünk a szemközti cég éttermébe ebédelni. Már egy hete szemezek a töltött paprikával, de nem ettem, mert tudom, hogy nagyon édesre csinálják. A blogcímből, és a közzétett receptekből látható, hogy imádom az édességet, ez alól egy kivétel van, a paradicsom szósz, amit nem szeretek édesen, inkább csípősen. Amikor még nem volt tiltólistán a cukor, akkor se tettem a töltött paprikába, és valószínűleg a paradicsomlevesbe se tennék, ha főznék, de azt nem főzök, mert nem szeretem.
Szóval megfőztem a töltött paprikát, mivel csak ritkán eszem sertéshúst, pulykamellből. Nagyon finom lett. Nem főztem túl nagy adagot, de így is pár napig ezt fogom enni, és a mélyhűtőbe is jutott belőle.

Hozzávalók:

1/2 kg pulykamell
2 marék rizs
1 l paradicsomlé
1 tojás
3 paradicsom
3 tv paprika
1 erős paprika
só, bors
két szál zellerzöldje
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál étkezési keményítő
A pulykamellet megdaráltam, összekevertem a rizzsel, tojással, sóval, borssal, és jól összegyúrtam, majd beletöltöttem a paprikákba, ami nem fért be, abból gombócokat csináltam. A rizst nem főztem meg előre, így is szépen megpuhult a főzés közben, csak nem szabad nagyon megtömni a paprikákat, mert elléggé megnő. Beletettem egy lábosba, és forró vizet öntöttem rá, annyit, hogy éppen ellepje, beletettem a paradicsomokat meghámozva és apróra vágva, a zellert, a petrezselymet, az erős paprikát, sóztam, borsoztam és puhára főztem. Mire megfőtt már egész kevés leve maradt. Kivettem a paprikákat és a húsgombócokat, a petrezselymet és a zellert kidobtam, majd a főzővízbe beleöntöttem a paradicsomlét, és felforraltam. A keményítőt egy kis vízben feloldottam, hozzáöntöttem egy keveset a forró paradicsomos léből, majd az egészet beleöntöttem, jól elkevertem és felforraltam. Visszatettem a töltelékeket, még egyet forraltam rajta, és kész volt. Főtt krumplival tálaltam.





4 megjegyzés:

Névtelen,  2008. július 8. 11:34  

Tegnap este megnéztem ezt a képet,elolvastam a receptedet,az éjjel pedig azt álmodtam hogy majszolom a töltött paprikát..uh!
Kíonk és kínok..meg kell csinálnom,nincs mese.

Nóri

cukroskata 2008. július 9. 15:29  

Ess neki. Én is egy hétig tipródtam, de aztán megcsináltam, és most már elmúltak a rémálmaim :-)Majd írd meg, hogy sikerült!

Névtelen,  2008. július 9. 17:35  

UH,most ébredtem a délutáni szundiból...ez csak akkor fordul elő ha jól bekajálok.Szerinted mit ettem?:-)
Isteni volt,elmehet mindenki a "sóhivatalba" aki jobban dícséri a puccos kis "nemtommianeve" divatos kajákat mint egy ilyen jó kis házi töltött paprikát!:-)
Nóri

cukroskata 2008. július 9. 22:51  

Hát igen. Én is így vagyok vele. Szeretek új dolgokat kipróbálni, megkóstolni, ízlenek is, de amikor rámjön, hogy úgy ennék valami finomat, akkor általában töltött paprikák, káposzták, pörköltek, paprikáskrumplik jelennek meg a lelki szemeim előtt :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP