Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. július 22., kedd

Töltött marhahús

Vasárnap a Praktikerben voltunk, ahol remek, szilikonból készült göngyölt húshoz való "madzagokat" találtam.


Azonnal a családi töltött marhahús jutott eszembe, amiről Grenadine már részletesen írt. Mindenki ugyanúgy és mégis kicsit másképp csinálja, és a saját verziójára esküszik. A szilikonos kötőfék nagyon jól jött, én eddig cérnával kötöztem össze, mindegyik darabhoz több méter cérnát elhasználva, ami egyrészt elég időigényes volt, és ráadásul a tűzforró gombóckákról letekerni a rengeteg cérnát elég veszélyes mutatvány. Hozzávalók: 4 nagy, vékony szelet marhafelsál 4 szelet prágai sonka 4 keménytojás 4 közepes gombafej 1 nagy sárgarépa 1 nagy fehérrépa 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma só, bors, piros paprika, kevés olaj 1/2 pohár vörösbor A hússzeletekre ráfektettem a sonkát, pár szelet gombát, és 1-1 keménytojást. A húst felhajtogattam, hogy mindenhol befedje a benne lévőket, majd a szilikonos madzaggal összekötöttem. Kevés olajon megpároltam a vöröshagymát, beletettem az apróra vágott fokhagymát, és a húsok minden oldalát fehéredésig sütöttem rajta. Felöntöttem vízzel, és a vörösborral, hozzáadtam a karikára vágott sárga és fehérrépát, sóztam, borsoztam, kevés piros paprikát szórtam bele, és lassú tűzön puhára pároltam. Az utolsó negyedórában hozzátettem a maradék gombát is. Amikor kész lett, egy mozdulattal lekaptam róla a szilikonos madzagot, félbevágtam a kis gombócokat. A petrezselymes rizs jó köret volt hozzá.

4 megjegyzés:

Grenadine 2008. július 22. 14:52  

egy pillanatra azt hittem, szlikonból készült göngyölt húst lehet kapni :)
egyébként már rég nem kötözök, hanem hústűvel tűzök. de ezek a madzagok tényleg helyesek!

cukroskata 2008. július 22. 15:19  

Lehet, hogy van szilikonból készült göngyölt hús is, de ez biztos finomabb :-)

Zsuzsa 2008. július 22. 16:52  

Nem is tudtam, hogy van ilyen, én is cérnával szoktam szerencsétlenkedni, de most új idők jönnek! (a hústűvel még bénább vagyok).
Nagyon helyes bucikat kötöztél.

cukroskata 2008. július 22. 22:13  

Köszi Zsuzsa, teljesen egyszerű volt, nagyon örülök neki. A végén van egy kis gömb, abban egy vájat, és abba bele lehet pattintani a zsinórt. Nagyon jó :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP