Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. július 23., szerda

Tojáspástétom sonkában


Ez a tojáspástétom régóta szerepel a repertoáromban, és most eszembe jutott amikor azon tipródtam, hogy mit vigyek a GBT-re. Egyszerű elkészíteni, jól is néz ki, és finom is, bár nem egy ilyen meleg napra való, mert csak akkor szeletelhető szépen, ha elég hideg. Vegáknak is jó, ha a sonkát elhagyják. A kenyér mellette, a mindennapi kenyerem.
Hozzávalók:

10 keménytojás
1 pohár tejföl
125 gr. Globus light majonéz
1 zacskó Horváth Rozi zselatin
1 zacskó mélyhűtött leveszöldség
só, bors
25 dkg prágai sonka

A zöldséget 1/2 liter vízben, sóval, borssal ízesítve megfőztem, a levét egy kislábosba szűrtem, elkevertem benne a zselatint, és felfőztem. Amíg a zöldség és a zselatin hűlt, a keménytojásokat a robotgépben pépesítettem, hozzákevertem a tejfölt és a majonézt. Hozzáöntöttem a langyosra hűlt zselatinos zöldséglét. Ekkor jött el a kóstolás ideje, ilyenkor lehet még egy kis sót, borsot hozzátenni, ha szükséges.
Egy hosszúkás sütőformát folpackkal kibéleltem, és a prágai sonka szeleteket belefektettem úgy, hogy az oldalára is jusson. A zöldségeket is belekevertem a tojásos masszába, és az egészet beleöntöttem a sonkával bélelt formába. Pár óra alatt a hűtőben szépen megkeményedett.

Ebből a mennyiségből egy 35 cm hosszú forma tele, és egy 25 cm hosszú forma kb. félig lett.

4 megjegyzés:

Mindennapi Manna 2008. július 23. 22:17  

Lassan felkerül minden! Finom volt, köszönjük:)

cukroskata 2008. július 23. 23:54  

Örülök, hogy izlett. Sajtkukac már kereste a receptet, úgyhogy feltettem :-)

Sajtkukac,  2008. július 26. 21:14  

Nagyon örülök neki, hamarosan el is készítem. Isteni finom volt!

És a kenyeret is kipróbálom, mert az is tökéletes volt. Jó, hogy belinkelted, különben írtam volna amiatt is. :-)

O.

cukroskata 2008. július 26. 23:45  

Köszi Sajtkukac, én meg már meg is csináltam a bagettet, most mindketten várjuk a reggelt. Ő a hűtőben, hogy megkelhessen, én az ágyban, hogy felkelhessek :-)))

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP