Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. június 20., péntek

Húsos hasé


Egy beteg barátom marhahúslevest kívánt, meg is főztem, elvittem a kórházba. A leveshúsból azonban sok maradt, és senki nem akarta megenni, ezért darabokra vágtam, és beletettem a robotgépbe, adtam hozzá sót, borsot, mustárt és annyi tejfölt, hogy kenhető massza legyen. A robotgépben pépesre kevertem.

Tante Fanni kelt leveles tésztát kihajtogattam, és egy pohárral kis kerek lapokat szúrtam ki belőle. A pohár száját nem árt közben lisztbe mártogatni, hogy ne ragadjon a tésztához. Minden második lapra tettem egy kiskanál húsmasszát, befedtem a másik lappal, és egy villával lenyomogattam a szélét. Egy felvert tojással megkentem, 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Vendégváró falatkának, de akár egy teával vacsorának is megteszi.

Hozzávalók:

Bármilyen maradék főtt vagy sülthús
tejföl, só, bors, mustár
Kelt leveles tészta
1 tojás


1 megjegyzés:

endivia 2008. július 2. 10:17  

Ez nagyon ötletes. Bár nálunk a leveshusi nem marad meg, viszont a húsvéti sonka... :)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP