Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. május 28., szerda

Jéghideg eperleves 10 perc alatt

Amikor 30 fokos melegben végre sikerül hazavergődni, az ember semmi másra nem vágyik, mint egy zuhanyra, és utána valami hűsítő finomságra. Ilyenkor vetem be a nyers gyümölcslevest, amit eperből, málnából vagy őszibarackból szoktam készíteni. Most az eper volt kéznél.
Már gyermekkoromban is imádtam a gyümölcsleveseket, nagymamám cseresznye vagy meggylevest csinált, alig vártam, hogy végre kihűljön. Nem tudom másnak milyen tapasztalatai vannak, de én úgy vettem észre, hogy a menzákon minden levest langyosan tálaltak, rosszabb esetben szinte megfagyott a zsír a tetején, kivéve a gyümölcslevest, ami mindig tűzforró volt. :-)


Hozzávalók:

eper
főzőtejszín
édesítő
vaníliaaroma
szénsavmentes ásványvíz
jégkocka

Az epret megmostam, lecsumáztam, és már ment is a robotgépbe, egy kis édesítővel, ami most stevia volt. Pár csepp vaníliaaromát is csepegtettem bele, és jól elkevertem. Egy tálba jó sok jégkockát tettem, ráöntöttem az eperpürét, öntöttem hozzá egy kis főzőtejszínt, de lehetett volna joghurt vagy tejföl is, és felengedtem, annyi hideg szénsavmentes ásványvízzel, hogy egy kicsit sűrűbb legyen, mint egy leves, számítva arra, hogy a jégkocka fel fog olvadni benne. Mire lezuhanyoztam, már nagyjából fel is olvadt, már csak meg kellett enni :-)
Át lehetett volna szűrni, de én az epernek a magját is szeretem.4 megjegyzés:

Beatbull 2008. május 29. 8:28  

tipp: ha a tejszínt mentára és zöldcitromlére cseréled, még frissítőbb lesz az eredmény! No meg könnyedebb és kalóriaszegényebb ;) (receptet ld. itt)

cukroskata 2008. május 29. 9:48  

Köszi Beatbull, ígéretesen hangzik, még ma kipróbálom :-)

Beatbull 2008. május 29. 10:06  

:) a jéggel vigyázz, mert ha műanyagból készült a mixered feje vagy valamelyik része, akkor azt kicsit megkoptathatja!

cukroskata 2008. május 29. 10:23  

Köszi, a jeget a tálba teszem, és ráöntöm az összemixelt epret, így a robotgép nem találkozik a jéggel

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP