Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. május 10., szombat

Gesztenyés pulykamell petrezselymes újkrumplival

Már megint töltött hús? kérdezheti fanyalogva a nyájas olvasó. Nem valami változatos konyha. Van benne valami igazság, dehát mikor megkérdeztem az unokámat, hogy mit enne, a szokásos válasza helyett, mármint, hogy nem tudja, és neki mindegy, azt mondta, hogy olyan gesztenyés húst, ami már nagyon régen volt. Mi csinál ilyenkor a jó nagymama :-) olyan gesztenyés húst természetesen.
Valami hasonlót egyszer a TV Paprikában láttam, de az egész pulyka volt, és egyébként is ez már sok változtatáson ment át, bár lehet, hogy kicsit hasonlít, de nem emlékszem már, hogy ki csinálta, így a forrást megjelölni nem tudom.

Hozzávalók:
½ kg pulykamell
20 dkg füstölt bacon
20 dkg Maroni egész gesztenye
10 dkg tökmag
10 dkg Spar Vital dióbél
10 dkg fenyőmag
1 db tojás
1 vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
só, bors
1 kg újkrumpli
2 csokor petrezselyem

A gesztenyét enyhén sós vízben megfőztem, és krumplinyomón átnyomtam.
A bacon felét aprók kockákra vágtam, és zsírjára pirítottam. Hozzáadtam egy fej finomra vágott vöröshagymát, a petrezselymet, a diót, a fenyőmagot és a tökmagot. Sóztam, borsoztam, és összepirítottam.
A gesztenyéhez  hozzáadtam a szalonnás-hagymás magokat,  és a tojást, és az egészet jól összegyúrtam.
A pulykamellből nagy, vékony szeleteket vágtam, megkentem a töltelékkel, feltekertem, mint a beiglit. A kis duci hengereket körbetekertem a bacon másik felével, és egy sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon megsütöttem. Másnap hidegen ettük, úgy is finom volt.



A bacon kisült zsírjába újkrumplit tettem. Nem hámoztam meg, és csak a nagyobbakat vágtam félbe. Megsóztam, megszórtam petrezselyemmel, és a sütőben 220 fokon megsütöttem.


További gesztenyés receptek: gesztenyepure.hu

2 megjegyzés:

Magdi 2014. augusztus 20. 12:48  

Megcsináltam, pici változtatással, mert nem volt itthon pár dolog. A bacon kimaradt, a tökmag helyett pedig tökmagolaj ment bele. Nagyon finom lett, mivel a szalonnahiány miatt picit száraz lett, krumplipürével tálaltam. Köszi a receptet.

Cukroskata 2014. augusztus 20. 13:34  

Kedves Magdi, örülök, hogy jól sikerült :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP