Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. április 12., szombat

Nasi végszükség esetére

Tegnap este 9 előtt 5 perccel tisztán éreztem, hogy ha nem eszem azonnal valami finom édességet, elpusztulok. Azért tudom a pontos időt, mert megnéztem az órát, és úgy döntöttem, hogy rendes ember, aki nem akar tovább hízni, ilyenkor már nem eszik. Ezért aztán híresen nagy akaraterőmet bevetve, kitartottam egészen ½ 11-ig. :-) Akkor feltéptem a hűtő ajtaját, és felmértem a terepet. Találtam egy kevés mélyhűtött málnát, és egy fél doboz görög joghurtot. A görög joghurt egészen más, mint a magyar. Sokkal sűrűbb, egészen krémes állagú, és nem is olyan savanykás, inkább krémnek tekinthető.

A málnát fagyott állapotban a robotgépbe szórtam, adtam hozzá egy kevés vaníliaaromát, és két levélke szárított és összemorzsolt stevia levélkét édesítésként, majd összekevertem a robotgéppel. Morzsás állagú lett. Ekkor nagyon óvatosan adagolva picike vizet öntöttem rá, és tovább kevertem, amíg sűrű krém lett belőle. Sűrű szűrőn átszűrtem, hogy a magok ne maradjanak benne.

Egy üvegpohárba joghurtot tettem, rá egy kis diabetikus babapiskótát, rá a málnát, és ezt ismételtem, amíg megtelt a pohár. Isteni lett, és ezzel sikerült túlélnem az éjszakát. :-))


Hozzávalók 1 adaghoz:

Egy maroknyi mélyhűtött málna
2 diabetikus babapiskóta
20 gr. görög joghurt
vaníliaaroma

Energia: 190 Kcal, Szénhidrát: 7,9 gr.

A steviáról Katanyaka mindent megírt, amit tudni érdemes, ezért én csak annyit jegyzek meg, hogy szerintem jó íze van. Rendeltem három cserép növényt, kettő szépen növekszik, egy a második héten elszáradt, arról levágtam a leveleket, szétmorzsoltam, és mot azzal édesítem, amit lehet. Ebbe az édességbe jó volt, mert úgyis átszűrtem a málnamagok miatt, így a stevialevelek is fennakadtak a szűrőn, csak az íze maradt benne.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP