Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. április 27., vasárnap

Kenyerek

A szokásos „ mindennapi kenyeremet” megbolondítottam egy kicsit.

Hozzávalók:

170 gr FOGYI-DIABETIKUS KENYÉR sütőkeverék
260 gr finomliszt Bl 55
1 zacskó szárított élesztő
370 ml langyos víz
fenyőmag

lenmag
napraforgómag
tökmag

Az első kenyérhez: petrezselyem, snidling, olívaolaj
A második kenyérhez: petrezselyem, szárított paradicsom, olívaolaj

A kétféle lisztet összekevertem, a kenyérsütőgépbe beleöntöttem a langyos vizet, rászórtam a lisztkeveréket, a tetejére az élesztőt, majd a magokat, és hagytam, hogy a gép összekeverje, és kelessze. Amikor félig megkelt kiloptam a gépből a tésztát, a keverőlapátot is kivettem, azt már vissza se tettem.
A tésztát kinyújtottam. Az első változatot vékonyan megkentem olívaolajjal, és az apróra vágott petrezselyem és snidling keverékével, feltekertem, mint a beiglit, és visszatettem a gépbe.

A második változatot ugyanígy előkészítettem, megkentem a szárított paradicsom olívaolajával, megszórtam petrezselyemmel, és apróra vágott szárított paradicsommal, feltekerés után ment vissza a gépbe tovább kelni és sülni.
Mindkettő nagyon finom lett.

3 megjegyzés:

gabojsza 2008. április 27. 21:48  

Hú, mindkettő nagyon jól hangzik:-)

cukroskata 2008. április 27. 22:42  

Köszi Gabojsza, nemcsak a hangzása volt jó, hanem az íze is.:-)

Grenadine, ezek már elfogytak, majd a következő sütésből kapsz :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP