Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. április 29., kedd

Málnás kakaós charlotte






Itt a tavasz, nemsokára a nyár is, ideje megszabadulni a mélyhűtött gyümölcsöktől, hogy legyen hely a mélyhűtőben az újnak. Előkaptam ezért a tavalyról maradt málna maradékát, és összedobtam ezt a charlotte-ot.




Hozzávalók :

6 tojás,
5 evőkanál finomliszt liszt 120gr

1 púpozott evőkanál kakaó
5 csapott evőkanál édesítő
pár kanál diabetikus málnalekvár

pár evőkanál rum

1/2 liter tejszín,
1 doboz mélyhűtött málna
3 csapott evőkanál édesítő,
1 zacskó Horváth Rozi zselatin




A sütőt bekapcsoltam 220 fokra állítva. A tojások
fehérjét a sárgájától szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem a kézirobotgéppel Továbbvertem az édesítővel, majd a tojássárgájával. Ezután jött a liszt, és a kakaó, azzal már nem vertem, hanem kanállal óvatosan, hogy ne törjön össze a hab elkevertem. Sütőport nem tettem bele, mert nem akartam, hogy sülés közben felemelkedjen, minél laposabb marad, annál jobb. Azoknak a bartátnőimnek, akik arra panaszkodnak, hogy nekik nem nő meg a piskóta azt szoktam tanácsolni, hogy süssenek roládot, annak direkt használ, ha nem nő meg. :-)

A sütőhöz kapott nagy, lapos tepsit sütőpapírral kibéleltem, és rásimítottam a masszát. A sütőt 180 fokra állítottam, és a tésztát megsütöttem. Nagyon hamar megsül. Még melegen a sütőpapírral együtt szorosan feltekertem, és hagytam kihűlni. Amikor kihűlt, a sütőpapírt lehúztam róla, és megkentem cukor nélkül eltett málalekvárral elkevert rummal, és visszatekertem. Ha nincs málnalekvár, szoktam mást is használni, vagy egy kevés málnát a robotgéppel összepürésítek, elkeverem a rummal, és azzal kenem meg a tésztát.

A málnát felengedtettem, leszűrtem, a levét egy kis lábosban elkevertem a zselatinnal. Hozzáöntöttem kb 1 dl. vizet, és jó melegre megfőztem, de nem forraltam fel.
A tejszínt kemény habbá vertem az édesítővel, majd
elkevertem a kihűlt, zselatinos málnalével. A málnából pár szemet félretettem a díszítéshez, a többit a tejszínhabos krémbe kevertem óvatosan, hogy a málnaszemek ne törtjenek össze.

A piskótatekercset olyan vékony szeletkre vágtam, amennyire tudtam :-)
Egy nagy gömbölyű tálat kibéleltem a piskótas
zeletekkel, meglocsoltam egy kis rummal, és beleöntöttem a málnás, tejszínes krémet. Pár óra alatt a hűtőben szépen megdermedt..
Tálaláskor a
tészta szélét egy késsel meglazítottam, és kiborítottam egy tálra


Tejszínhabbal és a félretett málnaszemekkel díszítettem.



6 megjegyzés:

gabojsza 2008. április 29. 12:54  

Jaj, de nagyon guszta és biztosan finom is:-) Charlotte nálam még nem készült, de már érik a gondolat:-)

cukroskata 2008. április 29. 13:02  

nagyon egyszerű, látványos, és finom. Sokkal jobban néz ki, mint amennyi munka van benne. Próbáld ki :-)

nosalty 2008. április 30. 20:01  

kedves Kata!
szeretnélek személyesen megkeresni, de nem találtam email-címet az oldaladon:-( megtennéd, kérlek, hogy az info@nosalty.hu címre elküldöd az emailed?
Előre is köszönöm,
nosalty

cukroskata 2008. április 30. 23:44  

Nosalty, elküldtem az e-mail címemet.

Névtelen,  2008. június 1. 11:12  

Kedves Kata!
Kipróbáltam ezt a málnás finomságot, de zseléfixet használtam a sima zselatin helyett, és nem lett igazán kemény. Úgy oldottam meg, hogy beraktam néhány órára a fagyasztóba. Egy baráti bulira vittem, de sajnos a melegben nagyon összeesett. Minden esetre a lányok el voltak így is ájulva tőle (bár kanalazni kellett) :-)
Adrienn

cukroskata 2008. június 1. 21:01  

Kedves Adrienne, biztos finom volt, ha zseléfixet használsz, legközelebb tegyél bele többet. Velem is előfordult már, hogy vendégségbe vittem valami hasonlót, és amikor kiborítottam nagy büszkén a tálra, összelappadt az egész. Én szomorú voltam, a többiek viszont boldogan kanalazták. :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP