Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. március 3., hétfő

Bélszín gombával és tejbensült krumplival

Tulajdonképpen Wellington bélszínt akartam készíteni, de vasárnap délelőtt derült ki, hogy nincs itthon leveles tészta, így ez egy más alkalomra halasztódott el. Szerintem a bélszín a lehető legfinomabb hús, és bár drága, de ha azt vesszük, hogy én minden húsról levágok minden bőrt, zsírcafatot, akkor már nem is tűnik olyan drágának, mert ezen semmi levágni,- kidobnivaló nincs.

Az olajat összekevertem sóval, borssal, mustárral, majd ahogy azt Nigellánál láttam, egy nejlonzacskóba öntöttem, beletettem a bélszínt, megrázogattam, és ment egy napra a hűtőben pihenni, érlelődni. Több nap még jobb, de én nem győztem volna kivárni :-)
Nigella csirkét pácolt így, de a bélszínnél is bejött. Sokkal kevesebb olaj kell hozzá, mert, ha egy tálba tesszük, vagy állandóan forgatni kell, vagy nagyon sok olajat kell ráönteni, hogy teljesen ellepje.
Szelekre vágva még jobban átjárták volna az ízek, de amikor bepácoltam, még a Wellingtonra készültem. Így tehát sütés előtt kivettem a zacsiból, és kb 2 cm vastag szeletekre vágtam. A serpenyőbe öntöttem egy kis olajat a zacskóból, és egy kis vajat, amikor a zsiradék forró lett beletettem a hússzeleteket és kb. 4-4 percig sütöttem mindkét oldalát. Gyönyörű rózsaszín maradt a belseje, de nem véres.

A gombát kis darabokra vágtam, a hagymát üvegesre pároltam, beletettem a fokhagymát, majd a gombát, sóztam, borsoztam, és puhára főztem. Levettem a a tűzről, és belekevertem egy csokor apróra vágott petrezselymet.

A krumplit meghámoztam, karikára vágtam, egy fazékba tettem. Ráöntöttem 2 dl főzőtejszínt, és kb 4 dl vizet, annyi kell, hogy jól ellepje, sóztam, borsoztam, majd főztem amíg majdnem puha lett. Akkor az egészet egy tűzálló tálba öntöttem, és a sütőben 180 fokon addig sütöttem, amíg az összes levét "megitta" Egy csokor petrezselymet apróra vágva belekevertem. Ez ízlés szerint el is maradhat, én imádom a petrezselymet, ezért amibe csak lehet, beleteszem.

Hozzávalók:

A húshoz:

bélszín szeletekre vágva
olaj, vaj, só, bors, mustár

A gombához:

gomba
vöröshagyma,
fokhagyma
só, bors
petrezselyem

A krumplihoz:

krumpli meghámozva, karikára vágva,
főzőtejszín, víz, annyi, hogy ellepje
só, bors
petrezselyem


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP