Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. január 20., vasárnap

Chef álma torta



A nyolcvanas években a mai Hotel Intercontinental, a Hotel Fórum volt. Volt benne egy Bécsi kávézó, ahol remek kávét lehetett kapni, és a süteményeik is kitűnőek voltak. Ott ismerkedtünk meg a Chef álma tortával.
A hotel azóta Intercontinental lett, a kávézó megszűnt, a chef pedig valószínűleg felébredt mély álmából, és elfelejtette, hogy milyen tortát álmodott, mert azóta nem láttam sehol.
Nekem azonban annyira ízlett, hogy megpróbáltam itthon rekonstruálni, és azóta is gyakran készítem
Későbbiek során Barta Miklós Sajtételek című könyvében meg is találtam, Mészáros Zoltán, a Forum hotel cukrásza találta ki a tortát. A recept annyira nagyvonalú, hogy ennek alapján csak egy másik cukrász tudná megcsinálni, így az általam kitalált receptet vetettem össze a leírással, és ebből lett az én receptem.



Hozzávalók:

Tészták:

A külső „burkolathoz”
6 tojás,
6 csapott evőkanál édesítő
6 evőkanál liszt

A belső kis tortához:
5 tojás,
5 csapott evőkanál édesítő
4 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó
1/2 zacskó sütőpor

Jobban nézne ki, ha egyenként sütöttem volna meg legalább három-négy tortalapot, mert így sajnos nem tudtam elég vékonyra vágni. Már régen csináltam és elfelejtettem, hogy egyenként kell megsütni, és már nem akartam újat sütni.


A lefedéshez:
3 tojás,
3 csapott evőkanál édesítő
3 evőkanál liszt

A piskótákat a szokott módon készítjük, -leírás itt- a 6 tojásost a tűzhelyhez kapott nagy tepsiben, az 5 tojásos kakaóst 16 cm átmérőjű, a 3 tojásost 26 cm átmérőjű kerek tortaformában.

A krémekhez:

Narancsos krém:


2,5 dl tejszín
2 evőkanál édesítő
2 evőkanál narancslikőr
pár csepp vaníliaaroma
2 evőkanál narancslekvár,
½ zacskó zselatin ½ narancs leve

Málnás krém:
4 dl cukornélküli málnás joghurt,
½ zacskó zselatin

Fehér krém:
5 dl tejszín
1 üveg ananászbefőtt –az eredetiben őszibarack van, de csináltam már körtével is-
pár csepp vaníliaaroma,
1 zacskó zselatin
2 csapott evőkanál édesítő

Először a narancsos krémet készítettem el. A zselatint elkevertem a kifacsart narancslében, és forrásig főztem. A tejszínt kemény habbá vertem, belekevertem a vaníliaaromát, a narancslikőrt, a narancslekvárt, az édesítőt, majd a langyosra hűlt zselatint. Amikor a krém kihűlt, a kakaós piskótát három lapra vágtam, és megtöltöttem a krémmel, és a tortát a mélyhűtőbe tettem. A nagy piskótalapot langyosra hűtöttem, és kibéleltem vele egy gömbölyű tálat. A málnás krémhez a joghurtot elkevertem a zselatinnal, és addig főztem, amíg jó meleg lett, de még nem forrt. Levettem a tűzről, és amikor langyosra hűlt beleöntöttem a piskótával kibélelt tálba. Hagytam egy kicsit megdermedni.

A fehér krémhez a befőtt levét egy lábosba szűrtem, belekevertem a zselatint, és felfőztem. Felvertem a tejszínt, belekevertem az édesítőt, a vaníliaaromát, a langyosra hűlt zselatint, és az ananászdarabokat.

A kis tortát kivettem a mélyhűtőből, óvatosan a málnás krém tetejére tettem, ráöntöttem a fehér krémet, és lefedtem a kerek piskótalappal. Letakartam, és másnapig a hűtőben pihent.

Tálalás előtt a torta széleit meglazítottam, és kiborítottam egy tálra. Vékonyan bekentem narancslekvárral, és szeletelt mandulával beborítottam, amennyire tudtam. A tetejére tejszínhabot, és reszelt keserű csokoládét tettem.

16 megjegyzés:

piszke 2008. január 21. 9:55  

Ez az! Én is a sajtételek könyvből ismerem. És bonyolult műremek, így csak messziről csodáltam mindig...

Névtelen,  2008. január 21. 10:03  

Naaaagyon guszta!!!De,hol a sajt?

cukroskata 2008. január 21. 12:11  

Piszke, kell hozzá egy kis türelem, de végül is nem nehéz összerakni :-)

cukroskata 2008. január 21. 12:15  

Kedves névtelen, először én is csodálkoztam, de talán a joghurt miatt került bele a könyvbe :-)

gabojsza 2008. január 21. 20:04  

Most értem haza Zágrábból. Kaphatnék egy szeletet? :-)))

cukroskata 2008. január 21. 21:15  

Nyisd ki az ablakot, teleport indul :-)

max 2008. január 22. 14:19  

Halihó!
Nagyon jól néz ki, gratula. A kukó leveshez csak annyit hogy a Tiédet is olvastam, de hely hiányában csak a két utolsót soroltam fel, bocsika, remélem azért még meglátogatsz:-)).
max

cukroskata 2008. január 22. 16:23  

Köszi Max, feltétlenül meglátogatlak, mégpedig rendszeresen :-)

Edige 2008. január 24. 15:25  

Ez valami fantasztikus! A sajtos könyv nekem is megvan, de eddig még nem mertem ilyen házi remekről álmodni. Lehet, hogy a Te leírásod alapján kipróbálom...

cukroskata 2008. január 24. 15:54  

Köszönöm szépen Edige:-) Nem nehezebb megcsinálni, mint bármilyen más piskóta alapú tortát, csak egy kicsit tovább tart, mert több tortát kell sütni. Persze megveheted készen is a piskótalapot, és akkor csak a krémeket kell megcsinálni. Sok sikert :-) Majd számolj be az eredményről

fakanal 2008. október 15. 13:59  

Mi kivételezett helyzetben voltunk, mert akkortájt a hugom a Fórum személyzeti büféjében dolgozott, és kedvezményes áron hozta haza a süteményeket, igen-igen gyakran ezt a Chéf álma tortát, és mondhatom, csodás volt. Köszönöm a receptet, hosszú-hosszú idő után újra ehetünk ilyet!:)

cukroskata 2008. október 16. 8:44  

Fakanál, ez tényleg kivételezett helyzet volt, én is örültem volna egy kedves rokonnak a Fórumban, mert az anyagi helyzetemhez képest nagyon drága volt. Azért időnként beültünk a Bécsi Kávézóba, és úgy éreztük magunkat, mintha egy másik világba csöppentünk volna :-) Olyan finom kuglófot azóta se ettem, mint ami ott volt.

Judith 2009. augusztus 28. 18:44  

Gyonyoruseges ez a torta!

Cukroskata 2009. augusztus 29. 12:33  

Köszönöm szépen Judith :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP