Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. december 19., szerda

Tejszines, amarettos baracktorta

A következő tortát a Tv Paprika műsorában láttam, Marton János készítette. Gyakran csinálom, a más-más gyümölcsökkel, kis módosításokkal.

Hozzávalók:

3 tojásból készült, kerek, kakaós piskótalap

A krémhez:

1 db citrom;
25 dkg mascarpone sajt;
2 evőkanál édesítő;

3 dl natúr joghurt;
vaníliaaroma;
1 konzerv diabetikus sárgabarack befőtt;
1 konzerv diabetikus őszibarack befőtt;
3 dkg zselatin;
1 dl amaretto;
3 dl tejszín;

2 dl kávé;


A mascarpone sajtot simára kevertem az édesítővel, és némi reszelt citromhéjjal. Hozzáadtam a joghurtot, majd a kockákra vágott őszi-, és sárgabarack befőttet, és a vaníliaaromát.
A zselatint a befőttek levével felfőztem, és miután lehűlt, belekevertem a masszába. Hozzáadtam 1/2 dl amarettót, és a tejszínből vert kemény habot.


A piskótalapot 24 cm átmérőjű, kerek tortaformába tettem. A kávét elkevertem a megmaradt 1/2 dl amarettoval, és alaposan átitattam vele a kihűlt tészta tetejét. Ráöntöttem az amarettós barackkrémet, és egy éjszakán át a hűtőben hagytam, de 2-3 óra is elég neki. Tálaláskor a széleit egy széles pengéjű késsel meglazítottam, a tortaforma oldalát levettem, és az aljával együtt tálra tettem. A tetejére szeletelt mandulát szórtam.



2 megjegyzés:

milli29 2008. április 29. 18:49  

Hm... Eddig azt hittem, hogy nem fogok a világhálón jó tortákat vagy sütiket találni, de ez mindent felülmúlt. Ja és kipróbálom hétvégén és beszámolok az eredményről nektek.

cukroskata 2008. április 29. 23:29  

Köszi Milli, remélem izleni fog,
és tényleg beszámolsz róla :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP