Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. december 10., hétfő

Pándi torta
Hozzávalók:

A piskótához:
3 tojás
2 evőkanál liszt

1 evőkanál kakaó
3 kanál édesítő

kevés rum a piskóta meglocsolásához


A meggyes krémhez:
1 doboz mélyhűtött meggy

1 csipet őrölt fahéj
1/1 citrom leve
2 evőkanál édesítő (ízlés szerint lehet több vagy keveseb
b)
1 dkg zselatin

1 zacskó vaníliás pudingpor

A csokikrémhez:
10 dkg diabetikus keserűcsokoládé
2 evőkanál édesítő

3 dl tejszín
1dkg zselatin

A sütőt bekapcsoltam 220 fokra állítva. A tojások fehérjét a sárgájától szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem a kézirobotgéppel, továbbvertem az édesítővel, majd a tojássárgájával. Ezután jött a liszt, és a kakaó, ezekkel nem vertem, hanem kanállal óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, elkevertem.
A masszát egy 28 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába simítottam, a sütőt levettem 180 fokra, és a piskótát tűpróbáig sütöttem. A sütőben hagytam kihűlni.

Közben a meggyből 4 dl vízzel kompótot főztem, édesítővel, fahéjal, a citrom levével, és hagytam kihűlni. Ezen a ponton majdnem végetért a művelet, mert a kompót olyan finom lett, hogy majdnem megettük, de megkeményítettem a szívemet, és folytattam. A meggyet kiszedtem a lábosból, a léből kb. 1 dl-ben elkevertem a pudingport és a zselatint
, a többit felforraltam. Lehúztam a tűzről, és belekevertem a zselatinos pudingport, visszatettem és lassú tűzön, kevergetve krémsűrüségüre főztem, majd hozzákevertem a meggyet.

A piskótát áttettem egy 24 cm átmérőjű kapcsos, kerek tortaformába. Az a tapasztalatom, hogy a piskóta hülés közben nemcsak a magasságából, hanem a kerületéből is veszít, így jobban néz ki a végeredmény, ha kisebb formába áttesszük, és oldalt nem marad rés. Meglocsoltam kevés rummal, majd ráöntöttem a meggyes krémet.
Amíg hűlt, a csokoládét vízgőzön felolvasztottam, a másik 1 dkg zselatint felodottam egy kis vízben és felmelegítettem. A tejszínt kemény habbá vertem az édesítővel. Amikor a zselatin és a csoki már langyos volt, hozzákevertem a tejszínhabhoz, és óvatosan a már kicsit megdermedt megykrém tetejére simítottam.
2-3 órára a hűtőbe raktam. Tálaláskor a tortaformáról levettem az
oldalát, és tálra csúsztattam, tejszínhabbal és meggyel díszítettem.
Pár szeletet a mélyhűtőbe raktam, remek parfé lesz belőle.A recept  Hradszky Judit cukrász találmánya.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP