Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. december 25., kedd

Mandulakrém



Minden karácsonykor elkészítem a mandulakrémet. Végülis nagyon egyszerű, fogalmam sincs, hogy miért csak karácsonykor csinálom, de valahogy így alakult. Az eredeti recept szerint cukrozott sűrített tejet kell 1 liter tejben addig főzni, amíg teljesen besűrűsödik, de amióta száműznöm kellett a cukrot az életemből, pudingporból csinálom, és a kényes ízlésű családom nem vett észre semmit. Ezek szerint így is működik. Persze meg is lehet főzni a pudingot, tojással, liszttel, tejjel, ahogy kell, de ebben annyi íz van, hogy szerintem nem érdemes bajlódni vele, pudingporból is nagyon finom.

Hozzávalók:

1 liter tej
4 evőkanál édesítő

2 zacskó vaníliás pudingpor
1 rúd vanília
3 dl tejszín
1 doboz mélyhűtött meggy
1 üveg őszibarackbefőtt

10 dkg mandula
1 kis üveg keserűmandula aroma

A tejből kb. 2 dl-t levettem, és a pudingporokat jól elkevertem benne. A többi tejet az édesítővel, a vaníliarúd kikapart belsejével és a mandulaaroma felével felforraltam, lehúztam a tűzről, elkevertem benne a tejben feloldott pudingporokat, és állandó keverés mellett forrásig főztem. Benedvesített sütőpapírt tettem rá, hog
y ne bőrösödjön -bár az unokám imádja a bőrt leenni a tetejéről, de most nem volt itt- és hagytam kihűlni.

A meggyet felengedtettem, a barackbefőttet leszűrtem, és a barackot kis darabokra vágtam, a tejszínt kemény habbá vertem. A mandulát forró vízbe dobtam, így könnyen lejött a barna héja. Egy kis lábosba öntöttem a mandulaaroma másik felét, beletettem kb 15 szem mandulát, és ad
dig főztem, amíg az összes lé elpárolgott, és a mandulák szép zöldek lettek.
Amikor a puding kihűlt, belekevertem a tejszínhab 3/4 részét, majd a barackot, a meggyet.A maradék mandulát a sütőben kicsit megpirítottam, és azt is belekevertem.
A tetejére tettem a maradék tejszínhabot, és rászórtam a zöld mandulákat.







0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP