Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. november 12., hétfő

Tanácsok, tippekA téli esték a legrosszabbak. Ülsz a jó meleg lakásban a számítógép vagy a tv előtt, esetleg elheversz a kanapén egy jó könyvvel, és tisztán érzed, hogy -bár vacsoráztál, és éhes se vagy- valamit enned kell. Én ilyenkor -ha vissza nem fogom magam- minden felfalok, amit csak találok.

Ezekre a "rohamokra" számítva mindig van a mélyhűtőmben olyan előre elkészített alapanyag, amiből gyorsan valami édességet lehet kreálni.

Ha palacsintát sütök, mindig dupla adagot készítek, és a felét egyenként folpack fólia közé teszem, és lefagyasztom. Sokáig eláll, amikor szükséges egy darabot kiveszek, mikrohullámú sütőben 1 perc melegítés után fogyasztható.

Ugyanígy tartok a mélyhűtőben pitát is, de azt sütés nélkül teszem el, egyenként folpack fólia közé csomagolva. Felhasználáskor forró sütőben 3-4 percig a rácson sütöm.

Bármilyen tejszínhabos piskótaalapú tortát el lehet tenni a mélyhűtőbe, szeletenként csomagolva. Miután kiveszem, kb. ¼ óra alatt felolvad és fogyasztható. Ha nem győzöm kivárni, hogy felolvadjon, megeszem, mint egy parfét.
Jól bírja a mélyhűtést a muffin is.

Gyümölcsök is vannak mindig a mélyhűtőmben. Nyáron kis adagokban fagyasztom le őket. Ezekből pillanatok alatt készíthetünk fagylaltot, lekvárt, turmixot, palacsinta tölteléket, stb.

Piskótából is dupla adagot készítek -ha már nekifogtam, nem nagyobb munka- az egyik még langyosan a mélyhűtőben landol.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP