Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. november 25., vasárnap

PulykagombóclevesA hét végén beteg voltam. Fájt a torkom, köhögtem, fel se keltem. Valami meleg lét kívántam. de a tea már a fülemen jött ki. Eszembe jutott, hogy nagymamám ilyenkor pulykagombóclevest főzött nekem. Már a gondolattól is jobban lettem, összekaptam magam, és lekúsztam bevásárolni a hozzávalókat.
Így visszagondolva nagy ötlet volt a válogatós, szinte semmit nem evő gyereknek -ez voltam én- egyszerre feltálalni a húst, zöldséget, tészát, krumplit egy jóízű levesben.

Hozzávalók:

1/2 kg pulykamell
1 tojás
2 sárgarépa, 2 gyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, 1 vöröshagyma, 3 gomba, 3 kis krumpli
só, bors,
őrölt gyömbér, sáfrány, szercsendió
cérnametélt

A zöldségeket megtisztítottam, összevágtam, és a krumpli és gomba kivételével feltettem vízben főzni. Sót, borsot, szerecsendiót, gyíömbért, sáfrányt adtam hozzá.

Amíg felforrt, a pulykamellet ledaráltam, a tojással, sóval, borssal, gyömbérrel összegyúrtam, és nedves kézzel kis golyókat formáztam belőlük. Amikor a zöldségeken a víz felforrt, beletettem a golyókat. Kis lángon főztem, amíg a zöldségek félig megpuhultak. Ekkor hozzáadtam a krumplit és a gombát is, és készre főztem,.
A cérnametélttel tálaltam.

Ugyanúgy izlett, mint régen, a múlt század közepén, amikor a konyhaasztalnál ülve kanalaztam. Nagymami, akinek a neve később az én jóvoltomból Dédi lett, mellettem ült és örömmel nézte, hogy végre valamit eszik a gyerek.

2 megjegyzés:

Cserke 2008. január 22. 21:59  

Kata, ez biztos finom lehet. Már csak azt kellene kitalálnom, a főtt zöldségeket hogyan tudom húsként elsütni...:)

cukroskata 2008. január 22. 23:34  

Esetleg daráld le és abból is csinálj gombócokat. Bár a borsó kicsit problémás, mert milyen állatnak lehet zöld húsa? Talán béka:-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP