Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. november 17., szombat

Joghurttorta

Ha vendégségbe megyek általában viszek magammal valami süteményt. Egyrészt azért, mert a vendéglátók örülnek neki, másrészt azért, mert mindig előkerül valami édesség, amit vissza kell utasítanom, bármilyen jól néz ki, ami nekem is, és a házaiaknak is kellemetlen. Így viszont nyugodtan ehetek velük együtt. Ma egy régi barátnőmhöz, megyek, ezért tegnap este összedobtam egy joghurttortát.

Hozzávalók:

4 pohár joghurt 560gr.
3 evőkanál édesítő,
1 doboz mélyhűtött vegyes gyümölcs 300 gr.
1 zacskó zselatin,
dl. tejszín


A joghurtot, az édesítőt és a zselatint egy lábosban összekevertem, és kevergetve felmelegítettem. Jó meleg legyen, de nem szabad felforralni. Amíg hűlt, felvertem a tejszínt, és egy rövid időre betettem a gyümölcsöt a mikróba, kb. 1 percre, hogy langyos legyen. A gyümölcsöt leszűrtem, a levét a joghurtos masszába belekevertem. utána megy bele a tejszínhab, és végül a gyümölcs. Kuglófformába öntöttem, és a hűtőbe tettem éjszakára. Két, három óra alatt megszilárdul, de én a biztonság kedvéért előző nap meg szoktam csinálni.

Ma délelőtt kiborítottam egy tortapapírra és becsomagoltam. Mindig egyszerű celofánba csomagolom a süteményeket. Olcsó, nem szakad, könnyen igazodik a süti formájához, és az átlátszósága miatt jól is néz ki.


5 megjegyzés:

receptjeim,  2008. április 8. 22:40  

ez nagyon jó ötlet, tetszik.
üdv:marisom

cukroskata 2008. április 10. 23:56  

Örülök, hogy tetszik, tényleg nagyon egyszerű megcsinálni, és finom, könnyű édesség :-)

andi,  2009. május 31. 19:20  

szia én megcsináltam az aposom szülinapjára.ő nem ehett cukrossat. nagyon izlet neki .köszönöm andi tatárol

Cukroskata 2009. május 31. 20:43  

Köszönöm Andi, remélem ízlett neki :-)

Bianka Korozsi 2014. október 5. 17:26  

Kedves Kata!
Azt szeretném kérdezni, hogy sima tejszín (pl.:Hulala) is megfelel, vagy van van valamilyen speciális diabetikus tejszín? Illetve még annyi, hogy a gyümölcs cukor tartalma nem okoz- e gondot?
Köszönöm a segítséget :)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP