Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. november 23., péntek

Charlotte
Nálunk a családban az volt a szokás, hogy ha valakinek évfordulója volt, -főleg a születésnapokat és a házassági évfordulókat ünnepeltük- a család többi tagja sütött főzött, az ünnepelt, pedig megette amit a tiszteletére készítettek. Így volt ez akkor is, ha az ünnepelt nem velünk lakott. Akkor vagy meghívtuk, vagy ha mi mentünk hozzá, vittünk magunkkal mindenféle finomságot.

Első munkahelyemen tudtam meg, hogy másoknál ez fordítva van. Az ünnepelt süt, főz, hogy megkínálhassa azokat akik felköszönteni jönnek.


Névnapom lesz, ezért Charlotte-ot készítettem kedves kollégáimnak. A Charlott mindig jó választás. Könnyű, finom, elronthatatlan, remekül néz ki, és jól szállítható.Hozzávalók :
6 tojás,

6 evőkanál finomliszt liszt 120gr.
pár evőkanál rum

5 csapott evőkanál édesítő
pár kanál diabetikus baracklekvár
1/2 liter tejszín,

1 doboz mélyhűtött málna

3 csapott evőkanál édesítő,

1 zacskó zselatinEgy tálat használok a tészta összekeveréséhez. A nyájas olvasó már észrevehette, hogy igyekszem a mosogatnivalót a minimumra csökkenteni.árgájától szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem a kézirobotgéppel Továbbvertem az édesítővel, majd a tojássárgájával. Ezután jött a liszt, azzal már nem vertem, hanem kanállal óvatosan, hogy ne törjön össze a hab elkevertem.papírt lehúztam róla, egy nedves konyharuhára tettem, és a konyharuhával együtt szorosan feltekertem, és hagytam kihűlni. Amikor kihűlt, a sütőpapírt lehúztam róla, és megkentem cukor nélkül eltett baracklekvárral, -a recept majd jön- visszatekertem, és vékony szeletekre vágtam.

A sütőt bekapcsoltam 220 fokra állítva. A tojások fehérjét a kemény habbá vertem, továbbvertem az édesítővel, majd a tojások sárgájával. Utána belekevertem óvatosan a lisztet, nem a robotgéppel, hanem kanállal.

A sütőhöz kapott nagy, lapos tepsit sütőpapírral kibéleltem, és rásimítottam a a masszát. A sütőt 180 fokra állítottam, és a tésztát megsütöttem. Nagyon hamar megsül. Még melegen a sütőpapírral együtt feltekertem. Amikor kihűlt, vékonyan felszeleteltem.


A málnát felengedtettem, leszűrtem, a levét egy kis lábosban elkevertem a zselatinnal. Hozzáöntöttem kb 1 dl. vizet, és jó melegre megfőztem, de nem forraltam fel.

A tejszínt kemény habbá vertem az édesítővel, majd elkevertem a kihűlt, zselatinos málnalével. Hozzákevertem a málnát is.

Egy nagy gömbölyű tálat kibéleltem a piskótaszeletekkel, meglocsoltam egy kis rummal, és beleöntöttem a málnás, tejszínes krémet, és a hűtőbe tettem egész éjszakára.

Reggel a tála
t szatyorba raktam, és bevittem a munkahelyemre. Ott a szélét egy késsel meglazítottam, és kiborítottam egy tálra.

Tejszínhabbal díszítettem. Jól jött volna a díszítéshez egy pár szem málna is, de sajnos mindet beletettem a krémbe.

Tehát a recept helyesen így kezdődik: Tégy félre pár szép szem málnát a díszítéshez.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP