Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. november 27., kedd

Aranygaluska muffinformában

Imádom az aranygaluskát. Nagymamám mindig azzal hárította el, ha aranygaluskáért nyúztam, hogy nagy munka, és egyébként is csak akkor érdemes sütni, ha mindenki otthon van, mert aranygaluskából nem lehet keveset csinálni. Már akkor elhatároztam, hogy én ha nagy leszek, majd sütök belőle keveset. Sok egyéb tervem is volt, pl: leves elött, és közben is vizet fogok inni, csokoládét fogok vacsorázni, és a friss kenyér ropogós héját útban hazafelé körbe fogom rágni. Ezekből mind nem lett semmi, de tudok kevés aranygaluskát sütni.

Hozzávalók:

25 dkg diabetikus linzerlisztkeverék

5 dkg margarin
1/2 zacskó szárított élesztő;

3 evőkanál édesítő;
2 tojássárgája

2,5 dl tej
pár csepp vanília aroma
cukor nélkül eltett baracklekvár

darált dió
vaj

A hozzávalókat a lekvár és a dió kivételével beleszórom a kenyérsütőgépembe, és hagyom, hogy megda
gassza és megkelessze. A muffinforma mélyedéseit kivajazom. Ha a tészta megkelt kiveszem, kis darabkákat tépek le belőle, ellapítom a tenyeremen, egy kis kanál baracklekvárt teszek a közepére, és golyót formálok belőle.A golyócskákat olvasztott margarinba mártom, majd darált dióba forgatom. Egy mélyedésbe három golyót teszek.
30 fokos sütőben még egy negyedórát kelesztem, aztán felkapcsolom a sütőt és 180 fokon megsütöm.
Ami nem fogy el, azt még langyosan folpacba csomagolom, és beteszem a mélyhűtő;be. Mikróban max. 1 perc alatt kiolvad, és olyan, mint a friss. 11 db. lett. 1db: energia 163,9 Kcal szénhidrát 5,7 gr.
0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP